Novo izvješće

IZVANREDNA UPRAVA AGROKORA Prihodi Konzuma i Tiska iznad očekivanja, Velpro u problemima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.01.2018. u 15:33

Zagreb, 091117.
Na konferenciji za medije Agrokora kljucne informacije vezane uz prijavu trazbina prezentirali su izvanredni povjerenik Ante Ramljak, glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge te savjetnik izvanrednog povjerenika za financije i strategiju Vladimir Bosnjak.
Na fotografiji: Ante Ramljak.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Ante Ramljak

Danas je objavljeno novo mjesečno izvješće o radu izvanredne uprave Agrokora iz koje poručuju da  je nastavljen pozitivan trend poslovnih rezultata i daljnje financijsko i operativno restruktuiranje Agrokora i njegovih povezanih kompanija.

„Prihodi Konzuma u Hrvatskoj i Tiska iznad su očekivanih razina. Konzum je ostvario bolji  prihod, maržu, broj kupaca i EBITDA u odnosu na očekivanja, što je sve rezultat intezivnog rada u prethodnim mjesecima. Na tragu Konzuma je i poslovanje Tiska koji je proširio svoju ponudu novim asortimanom što je dovelo do bolje bruto marže i EBITDA. Smanjenje troškova je velikim dijelom utjecalo na pozitivne trendove u EBITDA, a s povratom prihoda realizirana je i očekivana profitabilnost“, stoji u priopćenju koje govori o poslovanju zaključno sa studenim prošle godine.

Izvještaj izvanredne uprave odnosi se inače na razdoblje od 11. prosinca 2017. godine do 10. siječnja 2018. godine, ali u njemu nema podataka o poslovanju za prosinac. Objavljeni su podaci za 17 kompanija za 11 mjeseci prošle godine.

Konzum je u tom razdoblju imao prihod od 8 milijardi kuna, a konstatira se da je rezultatom  iz studenoga „umanjen pad iz prethodnog razdoblja“ (za prvih 10 mjeseci prihod je bio 7,5 milijardi kuna, što znači da je u studenome ostvaren prihod od oko 500 milijuna kuna). Tvrdi se da je povećan broj kupaca i povećana potrošačka košarica.

"Velpro i Konzm BiH, za razliku od Konzuma Hrvatska i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima oko isporuka pojedinih roba, što se direktno odrazilo na prihod, a time i na maržu i na EBITDA", stoji u izvještaju, gdje se također napominje da su sve kompanije nastavile s troškovnim restrukturiranjem te su sve, osim Velproa, ostvarile cilj.

Velprou je konkurencija preuzela poslove s hotelima i benzinskim pumpama na početku krize i ovoga ljeta, što se znatno odrazilo na prihod. Na lošiju EBITDA od očekivane  utjecalo j ei odgađanje spajanja Velproa i Konzuma "koje će sinergijski znatno doprimijeti umanjenju troška".

„Kompanije iz poslovne grupe Prehrana u studenom bilježe rast prihoda od prodaje i operativne dobiti (EBITDA) u skladu s očekivanjima“, napominje se.  Jamnica je u 11 mjeseci prošle godine imala prihod od 1,2 milijarde kuna (u prvih 10 mjeseci bili su 1,15 milijardi kuna), a Ledo 999 milijuna kuna (u 10 mjeseci bio je 949 milijuna kuna).

U poslovnoj grupi Poljoprivreda, u studenom se posebno ističe, naglašavaju u Agrokoru,  rast prihoda od prodaje PIK Vinkovaca, uslijed povećanja prodaje prasadi i junećeg mesa, ratarskih proizvoda i boljeg prinosa šećerne repe od očekivanog. „EBITDA marža je značajno viša u usporedbi s prethodnim mjesecima 2017. godine, što je posljedica optimizacije troškova svih poljoprivrednih tvrtki kao i izvrsnih pokazatelja stočarske proizvodnje, visokih prinosa poljoprivrednih kultura i visoke profitabilnosti farmi“, stoji u priopćenju.

Tagovi

Izdvajamo