SMANJENJE PROZIVODNJE

JAGUAR NAMJERAVA OTPUSTITI TISUĆU RADNIKA Glavni razlog je izlazak iz Europske unije, ali i promjenama regulativa za dizelaše

Jaguar I-Pace
 Brendan McDermid / REUTERS

Najveći britanski proizvođač automobila, Jaguar, namjerava smanjiti proizvodnju i ukinuti oko tisuću radnih mjesta. Vijest je to koja je uznemirila britansku javnost, a koju britanski mediji pripisuju ponajprije Brexitu.

Naime, zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU u Jaguaru očekuju pad potražnje za njihovim vozilima. Naznake toga vide se već i sada: domaća potražnja slabi, a samo u ovoj godini, tvrde na Otoku, prodaja Jaguara pala je 26 posto, a potražnja za Land Roverima pala je 20 posto. U ovom je trenutku još nejasno i kakvi će biti odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i EU nakon što Velika Britanija izađe iz EU te hoće li doći do uvođenja carina.

Osim Brexita, razloge smanjenja broja zaposlenih u Jaguaru valja tražiti i u promjenama u regulativi na tržištu automobila u Europi i svijetu. Preciznije, radi se o promjenama u segmentu dizelaša - od uvođenja zabrana prometovanja njima, pa do većeg oporezivanja, upozoravaju stručnjaci.

U samom Jaguaru nisu htjeli komentirati najave otpuštanja tisuću zaposlenih. No, potvrdili su da pozorno prate promjene koje se događaju u automobilskoj industriji, kao i da im se prilagođavaju.

Udar Brexita na Jaguar posljednja je u nizu posljedica koje će izlazak Velike Britanije iz EU imati na britansko gospodarstvo. Najveći problem za gospodarstvenike u ovom je trenutku neizvjesnost, budući da se još ne zna kakve će trgovinske odnose u budućnosti Ujedinjeno Kraljevstvo imati s ostatkom EU. Iako je gotovo sigurno da će trgovina Otoka sa smanjenom EU biti liberalizirana, tek treba ispregovarati okvir unutar kojeg će se ta slobodna trgovina odvijati. Osim toga, Brexit će donijeti i rast papirologije u trgovini Velike Britanije s EU. Nadalje, u Londonu se nadaju da će, nakon što napuste Uniju, sklopiti ugovore o slobodnoj trgovini s nizom izvaneuropskih država - od SAD-a i Kanade, preko Indije i Kine, pa do Australije, no upitno je u kojoj mjeri ta tržišta britanskim proizvođačima mogu zamijeniti tržište EU. U svakom slučaju, Brexit predstavlja velik izazov za vladu Therese May.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13