Nakon vijesti o preuzimanju

“Jak kanadski igrač još će snažnije gurnuti IN2 na globalno tržište, a efekti će se preliti na kompletnu domaću IT industriju"

Zagreb, 160414. Matis Absolut Lounge, Trg Stjepana Radica 3. Predstavljanje poslovnih rezultata i najnovije akvizicije softverske tvrtke IN2 izvan Hrvatske. Tvrtka IN2 je kupila softversku tvrtku Actavia u Srbiji koja ce se zvati IN2 Dynamics. Na fotografiji: Ante Mandic. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
- Preuzimanje IN2 grupe utjecat će pozitivno na domaće IT tržište. Očekujem da će jak kanadski igrač IN2 grupu samo još jače gurnuti na globalno tržište i efekti toga će se preliti na kompletan domaći IT - komentirao je Tomislav Car, izvršni direktor Infinuma, vijest o prodaji IN2 grupe kanadskom Constellation Softwareu.
Car pritom misli da je ovo najbolji trenutak za realizaciju nečega takvog.
- Ante Mandić je ostavio svoj trag podigavši IN2 na stvarno zavidnu razinu u ovih 25 godina i velik broj IT poduzetnika u Hrvatskoj puno je od njega naučilo, uključujući mene. Generalno gledano, ovo je dobar način da IN2 postane globalna tvrtka u pravom smislu riječi, a Anti daje mogućnost da ide u zasluženu mirovinu, ali tako što se pobrinuo za buduću dobrobit tvrtke, što je odgovorno ponašanje svakog vlasnika - pojasnio je Car.

Silicijska dolina

Suosnivač softverske tvrtke Infinum istaknuo je da su akvizicije i spajanja vrlo česti u ovom poslu. Dapače, nastavio je Car, u Silicijskoj dolini u posljednjih godinu dana postali su znatno češći način “exita” nego, primjerice, javna ponuda dionica.
- To je posljedica generalnog okrupnjavanja i konsolidacije u ovom biznisu i dominacije velikih igrača. U principu, događa se to da čim ste izgradili nešto kvalitetno i imate zanimljivu tehnologiju, jak tim ili brend pozicioniran na nekom tržištu, pojavljuju se kupci koji su zainteresirani za to - pojasnio je Car i dodao da svake godine dobiju nekoliko ponuda za preuzimanje, ali ih još ne razmatraju.
- Plan nam je i dalje rasti i razvijati Infinum da bude još bolji i veći - zaključio je.
U domaćoj i uspješnoj softverskoj tvrtki Microblink također su nam rekli da su akvizicije u IT sektoru česte, no oni, kao i Infinum, trenutno nisu zainteresirani za prodaju.
- Prodaja nam nije cilj i nismo dobili ponudu za preuzimanje - poručili su iz Microblinka.
Alojzije Jukić, predsjednik Uprave Compinga, tvrdi da su Kanađani relativno novi igrač na domaćem tržištu.
- Ova vijest mogla se očekivati s obzirom na to da već godinama govorim da će se naše, relativno malo tržište uskoro konsolidirati, a ovo je prvo ozbiljno preuzimanje tog oblika. Mislim da dolazak Kanađana u prvoj fazi neće donijeti puno efekata našem tržištu, pogotovo zato što mislim da oni imaju više očekivanja na globalnom, nego na lokalnom tržištu - rekao je Jukić.
Pritom je pojasnio kako je IT tržište dinamično s obzirom na to da je, primjerice, softver moguće prodavati bilo gdje.


Emocionalna komponenta

- Hrvatska je dosad bila pomalo konzervativna po tom pitanju jer su menadžeri ujedno bili i vlasnici tvrtki, pa je tu kao kočnica postojala i emocionalna komponenta. No, izazovi na tržištu to će promijeniti - zaključio je Jukić.
Vijest o kanadskoj kupnji IN2 grupe tako je na trenutak uzdrmala rastuće informatičko tržište. Podaci na ICTbusiness.info i tvrtke Bisnode pokazali su da su prihodi domaćih IT tvrtki u 2016. iznosili oko 11,3 milijarde kuna, uz rast od 11,5 posto u odnosu na 2015. Domaće IT tvrtke primamljiva su meta globalnih igrača. Constelation Software ima više od 200 tvrtki na pet kontinenata, a konsolidirani su mu prihodi oko 2,1 milijardu dolara. Sada će tom portfelju dodati i 13 tvrtki IN2 grupe te njezinih više od 600 zaposlenika, uglavnom mladih programera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36