SUNCE KONCERN

Jako Andabak u javnoj ponudi prikupio 68 milijuna kuna kapitala, iskoristit će ih za ulaganja i otplatu duga

Jako Andabak
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Sunce koncern za turizam i ugostiteljstvo završio je javnu ponudu novih dionica prikupivši više od 68 milijuna kuna, navode iz tog koncerna u petak u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Ocjenjujući izdanje novih dionica i provedbu javne ponude uspješnim, iz tog koncerna podsjećaju da su krajem kolovoza objavili kako namjeravaju prikupiti između 52 i 75 milijuna kuna, izdavanjem do 444.000 novih redovnih dionica, po cijeni u rasponu od 148 do 170 kuna po dionici.

"Nakon javne ponude dionica, Sunce će izdati najviše mogućih 444.000 novih dionica, po cijeni od 155 kuna po dionici, čime će prikupiti ukupno 68,8 milijuna kuna novih sredstava", kažu iz tog koncerna ističući da nove dionice čine 10 posto od ukupnog broja trenutno izdanih dionica te da su se radi upisa i uplate novih dionica obraćali isključivo institucionalnim ulagateljima u Hrvatskoj.

Nakon izdanja novih dionica, vlasnički udio obitelji Andabak u Sunce koncernu smanjit će se s 84 na 76,4 posto, uz istodobno povećanje udjela institucionalnih investitora sa 16 na 23,6 posto udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima.

"Očekuje se da će sredstva prikupljena ponudom dionica biti korištena za efikasniju provedbu plana kapitalnih investicija Sunca s ciljem obnove smještajnih objekata, te otplatu i/ili refinanciranje dijela duga Sunca, ovisno o okolnostima, kako bi se postigli povoljniji uvjeti financiranja", poručuju iz Sunce koncerna u čijem sastavu, uz ostalo, djeluje i jedna od većih hotelska grupacija u Hrvatskoj Bluesun Hotels&Resorts, u čijem je portfelju 16 hotela u Bolu na Braču, Brelima, Tučepima, Starigradu-Paklenici (gdje imaju i kamp) te Mariji Bistrici i Zadvarju (hotel za zaposlenike).

Ističu da će zbog ostvarenja poslovnih planova i omogućavanja djelotvorne trgovine dionicama, Sunce nastaviti razmatrati različite modalitete dodatnog povećanja postotka distribucije dionica javnosti (free-float).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:19