Šire se po srednjoj Europi

Južnoafrički fond kupio zagrebački Arena centar za 237,5 milijuna eura

 Arhiva / Hanza Media

Tvrtka sa sjedištem na britanskom otoku Manu, New Europe Property Investments (NEPI), novi je vlasnik zagrebačkog Arena Centra. Informacija je to koju su objavili kako novi tako i dosadašnji vlasnik, Heitman, koji je Arenu prodao NEPI-ju za 237,5 milijuna eura.

- NEPI je kupio stopostotni udio u Arena Centru od našeg joint venturea s Granit Holdingsom - potvrdio nam je i Gordon Black, viši izvršni direktor Heitmana. Potvrdio je i vrijednost transakcije od 237,5 milijuna eura.

U priopćenju koje je objavio NEPI ističe se da je ugovor o kupnji Arena centra potpisan 4. studenoga. Sam Arena centar NEPI je platio 218,5 milijuna eura, a za prateće zemljište od 4,4 hektara izdvojio je 19 milijuna eura. Novac za preuzimanje Arena centra NEPI je osigurao iz vlastitih sredstava, stoji u njihovoj objavi. S druge strane, iz samog Arena centra jučer se nije mogla dobiti nikakva informacija o prodaji.

Poznavatelji prilika ističu da se radi o dobroj transakciji, kojom NEPI na velika vrata ulazi na hrvatsko tržište. Naime, Arena centar je, kako stoji u priopćenjima Heitmana i NEPI-ja, s površinom od 62.100 četvornih metara i 215 dućana najveći trgovački centar na području Zagreba nakon West Gatea. K tome, nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji - na južnom ulazu u metropolu i nadohvat je ruke onima koji s mora dolaze u Zagreb ili nastavljaju putovanje dalje prema kontinentu te je u neposrednoj blizini zagrebačke dvorane Arena.

- To je jako kvalitetna transakcija. Arena centar je po atraktivnosti i kvaliteti koncepta vjerojatno najbolji trgovački lanac u Hrvatskoj, a lokacija mu dodatno daje na značenju, baš kao i kvalitetan menadžment - rekao nam je jedan dobar poznavatelj prilika na hrvatskom nekretninskom i maloprodajnom tržištu.

Dodaje i kako je prateće zemljište, koje pruža mogućnost gradnje uredske zgrade ili drugih sadržaja, dodatni plus. Zbog svega toga, stav je našeg sugovornika da se radi o dobroj transakciji, kako za kupca tako i za dosadašnjeg vlasnika.

Slično razmišlja i Vedrana Likan, direktorica konzultantske kuće Colliers za Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Ona ističe da NEPI ovamo ne dolazi kao špekulant, nego traži dobre poslovne prilike.

- Hrvatska i zemlje europskog jugoistoka za njih su atraktivne. Imamo, doduše, nešto rizičnije proizvode od drugih zemalja, osobito onih u srednjoj i zapadnoj Europi, ali zato vrlo atraktivne i s dobrim prinosima. Uz to, članica smo EU - napominje V. Likan.

Prema dostupnim podacima, NEPI se nalazi u većinskom vlasništvu nekoliko južnoafričkih kompanija, a njegove su dionice izlistane na burzama u Johannesburgu, Londonu i Bukureštu. U fokusu kompanije je širenje na tržištima tranzicijskih zemalja Europe, a već su prisutni u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Kada je riječ o Hrvatskoj, upućeni kažu da NEPI već mjesecima ovdje ispipava teren te da im Arena centar najvjerojatnije neće biti i posljednja akvizicija. U samom NEPI-ju jučer se nije moglo dobiti podrobnije informacije o njegovim planovima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:13