MJESEČNO IZVJEŠĆE

KAKO JE AGROKOR POSLOVAO POČETKOM GODINE Većina operativnih kompanija i poslovnih segmenata ima pozitivne rezultate, Konzumovi prihodi manji od plana

Fabris Peruško
 Dragan Matić / CROPIX

Agrokor je u ponedjeljak objavio jedanaesto mjesečno izvješće izvanredne uprave za razdoblje od 11. veljače do 10. ožujka 2018. prema kojem "većina operativnih kompanija i poslovnih segmenata nastavlja s pozitivnim trendovima prethodnih razdoblja, te bilježi pozitivne poslovne rezultate i dobre poslovne pokazatelje".

Tako je potvrđeno da, iako su prihodi Poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja sa siječanjskom realizacijom od 896 milijuna kuna imali određenih minimalnih odstupanja u odnosu na plan, dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) koja je iznosila minus 21,1 milijun kuna bolja je od planiranih minus 24,6 milijuna kuna.

Kada je u pitanju Konzum, prihodi su u siječnju iznosili 601 milijuna kuna, što je 25 milijuna kuna manje od plana, dok je EBITDA bila minus 9,5 milijuna kuna. "EBITDA, iako negativna, na razini je očekivanja za ovaj period godine kao rezultat inicijativa poduzetih u svrhu poboljšanja operativnog poslovanja i efikasnosti. Obzirom na veliku razliku prihoda ovih mjeseci u odnosu na sezonu, koja iznosi do 40 posto razlike u prihodu, jasno je da ovi mjeseci imaju negativnu EBITDA", priopćili su iz Agrokora.

Nadalje, navodi se i kako je Poslovna grupa prehrana u siječnju, unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje koji su iznosili 426 milijuna kuna, realizirala dobit iz operativnog poslovanja od 21 milijun kuna, što je značajno viša od planiranih 11,8 milijuna kuna. U sklopu Poslovne grupe poljoprivreda, pak, uslijed značajnog pada cijena svinjskog mesa, uljarica i žitarica, voća i povrća te polutvrdog sira, došlo je do smanjenja prihoda u odnosu na plan, te su iznosili 137 milijuna kuna. Najznačajniji utjecaj na smanjenje realizacije dobiti iz operativnog poslovanja na razinu od 10,2 milijuna kuna imao je pad cijena svinjskog mesa i to s negativnim utjecajem od oko 11 milijuna kuna.

Na koncu, u priopćenju se ističe i kako su na sastanku vjerovnika u Zadru prošog tjedna raspravljalo o nizu tema, uključujući ažurirane planove održivosti, ključne pravne korake u nastavku postupka, vremenski okvir formiranja stalnog Vjerovničkog vijeća, pojedinosti strukture nagodbe te, najvažnije, način tretiranja nepodmirenog graničnog duga.

"Razgovor o nepodmirenom graničnom dugu, koji su predstavnici dobavljača identificirali kao jednu od kritičnih točaka, rezultirao je prijedlogom mogućeg rješenja koje je načelno prihvatljivo i financijskim vjerovnicima i dobavljačima. Sve su se strane usuglasile da će prijedlog razraditi u najkraćem mogućem roku. Manji broj preostalih ključnih otvorenih pitanja rješavat će se na sljedećem sastanku koji je predviđen u tjednu koji počinje 19. ožujka 2018.", navodi se u izvješću Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:59