INTERNI DOKUMENTI

KAKO POSLUJE SAUDI ARAMCO Samo u prvoj polovici prošle godine naftni div ostvario je neto dobit od 33,8 milijarde dolara!

 
NGL projekt Shaybah tvrtke Saudi Aramco
 Saudi Aramco/Handou / REUTERS

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije, Saudi Aramco, u prvoj polovici 2017. godina ostvarila je neto dobit od 33,8 milijardi dolara, navodi Bloomberg, pozivajući se na interne dokumente kompanije u koje su dobili uvid.

Ako je ta informacija točna, to bi značilo da je naftni div najprofitabilnija svjetska tvrtka premašujući vrijednosti tehnoloških giganta poput Apple-a i Samsunga.

Osim toga, Bloomberg izvještava da Saudi Aramco gotovo da nema nikakvih financijskih obveza i da su njihovi troškovi proizvodnje samo djelić standarda naftne industrije.

Ipak, financijski teret kompanije očituje se u tome da financira socijalna davanja i vojne troškove te rasipni životni stil stotina prinčeva. Nadalje, s rastom cijena nafte raste i porez koji Saudi Aramco mora plaćati, a prema Bloombergovim računicama, s povećanim trošenjem kapitala to će ograničiti opseg plaćanja dividendi nakon izlistavanja dionica tvrtke (ako do toga uopće dođe).

Obračuni pripremljeni prema međunarodnom standardu za financijske izvještaje (IFRS) pokazuju i osjetljivost naftne kompanije na cijene nafte. U prvoj polovici 2016., kada je prosječna cijena iznosila 41 dolar po barelu, Aramco je ostvario neto dobit od 7,2 milijarde dolara. Budući da je u 2018. cijena nafte narasla na više od 70 dolara po barelu, ovogodišnja neto dobit trebala bi biti značajno veća nego u 2017.

No, treba imati na umu da iz Saudi Aramca nisu potvrdili ove brojke, već su ih odbili komentirati.

- Ovo je netočno, Saudi Aramco ne komentira spekulacije vezane uz financijsku izvedbu ili fiskalni režim kompanije – izjavili su.

Brojke u koje je Bloomberg dobio uvid, nakon četiri desetljeća tajnog poslovanja ove tvrtke, pružaju investitorima najopsežniji set podataka koji bi im pomogli pri procjeni vrijednosti Saudi Aramca koji bi uskoro trebao biti izlistan na svjetskim burzama. Naime, saudijski princ Muhamed bin Salman priprema Kraljevinu za post-naftno razdoblje te je Aramcovu inicijalnu ponudu dionica (IPO) učinio ključem za ostvarenje svojih ambicija. Cilj princa je postići rekordni IPO u iznosu 100 milijardi dolara prodajom pet posto kompanije. Time bi vrijednost kompanije narasla na dva bilijuna dolara što bi posramilo rekordno listanje kineske Alibaba-e u 2014. i rast vrijednosti tvrtke na 25 milijardi dolara.

Ipak, mnogi su izrazili svoje sumnje u postizanje tih brojki, a kada će točno Saudi Aramco izlistati svoje dionice na burzi još je uvijek pod velikim upitnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:20