Reakcija

KAZNILI ONE KOJI SU ZBOG SANKCIJA IZBJEGAVALI RUSKO TRŽIŠTE Izvoz hrane u Rusiju može se obnoviti, ali tek nakon što tvrtke ponovno prođu inspekciju

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova su danas potvrdili, kako je prenijela Hina, da ih je ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor 8. veljače obavijestila, da se tvrtke koje u razdoblju od 18 do 36 mjeseci nemaju registrirani uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na rusko tržište, a koje trguju putem izvoznih dozvola, isključuju iz registra.

Napomenuli su kako su o tome obaviještena sva veleposlanstva stranih država u Rusiji, pa tako i hrvatsko. Radi se o njihovu sustavu sigurnosnih mjera za uvoz poljoprivrednih proizvoda.

U MVEP-u kažu, kako je objavila Hina, da se izvoz u Rusku Federaciju može obnoviti po rezultatima inspekcije nadležnog tijela u trećoj zemlji i nakon analize u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Mjere Ruska Federacija donosi radi usklađivanje s regulativom koja propisuje da se kod uvoza proizvoda iz trećih zemalja, a koja se duže vrijeme ne izvoze u Rusiju, ne može osigurati razina biološke i prehrambene sigurnosti koja je potrebna za navedene proizvode.

"Obavijest su primila sva veleposlanstva stranih država u Ruskoj Federaciji i ne radi se o mjeri usmjerenoj prema Republici Hrvatskoj", napominju iz MVEP-a.

Tvrtke koje su isključene iz registra od 2. veljače ove godine su PIK Vrbovec i Vindija, stoji na internetskim stranicama Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:32