PREDSJEDNIK SINDIKALACA

KOJIH 60 RADNIKA ĆE OTPUSTITI U KVASCU? 'Bit će proglašeni tehnološkim viškom, nakon razgovora s Upravom znati ćemo o kojim je radnicima riječ'

Željko Klaus i ilustracija kvasca
 Željko Puhovski / Hanza Media / Profimedia, Imagefood BM

Nakon što je objavljeno da se poznati pekarski kvasac više neće proizvoditi u Hrvatskoj, vijest je osim među potrošačima, odjeknula i u samoj tvrtki Kvasac za koju ova odluka znači da će morati otpustiti 60 radnika. Tvrtka Kvasac trenutno ima 148 zaposlenika, od kojih će 88 zadržati svoj posao jer nisu direktno vezani uz postrojenje pekarskog kvasca.

- Za odluku tvrtke saznali smo prije dva dana i stvari, zapravo, stoje vrlo jednostavno. Zatvara se postrojenje pekarskog kvasca. Objašnjenje koje smo dobili jest da je značajno pala potražnja, jednako kao i cijena kvasca, a s druge strane povećan je uvoz kruha. Vlasnik Kvasca, francuska tvrtka Lesaffre odlučila je proizvodnju premjestiti u sestrinske firme izvan Hrvatske – govori nam Željko Klaus, predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u koji je uključen i sindikat Kvasca.

Klaus napominje kako su sindikati već održali prvi sastanak, a glavni cilj im je pobrinuti se za zaposlenike koji zbog ove poslovne odluke Lesaffre tvrtke, koja u inozemstvu proizvodi 60 tisuća tona, a u Hrvatskoj 7 tisuća tona kvasca, ostaju bez posla.

- Ukupno 60 zaposlenika vezano je uz to postrojenje te će oni biti proglašeni tehnološkim viškom. Trenutno ne možemo reći ništa detaljnije o tim radnicima, već ćemo sljedeći tjedan nakon razgovora s Upravom znati o kojim je radnicima riječ i kako dalje – govori Klaus i dodaje kako traže načine da se cijela situacija ublaži, poput zahtjeva da se prvo jave oni zaposlenici koji sami žele otići.

- Ono što sigurno znamo jest da će se poštivati potpisani Kolektivni ugovor – dodaje sindikalist Klaus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02