Čak 40 posto iznad tržišne cijene?

Konzum stranim nekretninskim fondovima plaća 70 milijuna eura za najam trgovina, sada ih mora nagovoriti da drastično snize cijene

Zagreb, 100914. Nakon sto je koncern Agrokor preuzeo slovenski trgovacki lanac Mercator, dosadasnji trgovacki centar Mercator u Vukovarskoj ulici danas je postao Konzum. Na fotografiji: postavljanje natpisa Konzum.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

Konzum godišnje plaća oko 70 milijuna eura svih najmova za trgovačke i distribucijske centre, što je prema procjenama iz Agrokora, kako je nedavno objavila Hina izvještavajući s konferencije z amedije izvanrednom povjerenika Ante Ramljaka, 40 posto iznad onoga što bi trebao.

Velik dio prostora Konzuma, koji ima oko 700 trgovina različitih formata, je pokriven dugoročnim ugovorima s nekretninskim fondovima poput južnoafričkog Tower Property i američkog WP Carey, te Carpathian Plc., a očito je da Ramljak s njima pokušava ispregovarati snižavanje cijena najma.

Njima je Agrokor od 2007. prodavao svoje nekretnine te ih potom uzimao u dugoročni najam (tzv. sale and leaseback) ne bi li popravio svoju financijsku sliku, a posljednji deal te vrste je bio realiziran sredinom  prošle godine s južnoafričkim fondom Tower Property kojem su prodane četiri Konzumove nekretnine u Zagrebu i Dubrovniku za 66,4 milijuna eura. Jedna od zagrebačkih nekretnina je i bivši Mercatorov centar u Vukovarskoj ulici.

Tower Property Fund je u svibnju ove godine objavio informaciju za svoje dioničare, vezano uz krizu u Agrokoru, naglasivši kako je Agrokor jamčio za Konzumovo plaćanje najma kao i za najam drugih prodavaonica u njihovim centrima. Kaže se također kako su Towerove nekretnine strateški važne za Konzum te da se u njima dobro posluje, kao i da se izvanredni povjerenik Ante Ramljak sastao s predstavnicima fonda. U priopćenju se ne spominju pregovori o cijeni najma.

Mediji su nedavno objavili kako se za najam Konzuma u Vukovarskoj plaća oko 15 eura po četvornom metru, a da bi realna tržišna cijena, kojoj se valjda nada Ramljakova uprava, bila upola manja, oko sedam-osam eura. Tower je pak u svom prošlomjesečnom priopćenju objavio kako je posao s Konzumom realiziran po tržišnim uvjetima te kako centri dobro posluju, što bi značilo da na pregovore o (velikom) spuštanju cijene nisu baš spremni.  

Konzum čini, kako je Tower Property Fund objavio, oko 6 posto njihove dobiti i 4,5 posto bruto iznajmljenih površina, a zajedno s ostalim prodavaonicama smještenim u trgovačkim centrima to se penje na oko 9 posto.

Američki fond se, koliko nam  je poznato, nije oglasio vezano uz Agrokor i iznajmljene nekretnine, a njihov zadnji deal s Agrokorom bio je zaključen 2013. godine te je težio 67 milijuna eura za pet Konzumovih trgovačkih centara u Zagrebu, Splitu i Zadru. Isti je fond par godina ranije kupio i Agrokorov distribucijsko-logistički centar u Zagrebu za 77 milijuna eura. Ukupno je  Agrokor s W. P. Careyjem potpisao dugoročno financiranje u iznosu od 192 milijuna eura, istaknuo je tada Ivica Todorić.

ELIPSO

Izdvajamo