VELIKI POPUSTI

KONZUMOVA BORBA ZA TRŽIŠNI UDIO Ako im ova akcija ne vrati kupce, ne znamo što hoće!

 Damjan Tadić / CROPIX

Iako je maloprodaja u Hrvatskoj na godišnjoj razini u kolovozu rasla oko osam posto, Konzum je u prvih sedam mjeseci ove godine imao pad od barem šest posto. Njegova konkurencija, pak, ima dvoznamenkasti rast prodaje.

Stoga Konzum u novom programu vjernosti kupcima nudi vrhunsko posuđe poznatog američkog brenda KitchenAid po 76 posto nižim cijenama, objavila je danas tvrtka. To je najnoviji pokušaj Agrokorovog trgovačkog lanca da održi ili poveća trenutačni tržišni udio od oko 20 posto.

"Osim što će ostvariti značajne uštede prilikom kupovine kuhinjskog posuđa, sudjelovanjem u novom programu vjernosti Konzumovi kupci imaju i mogućnost osvajanja kuhinjskog robota KitchenAid Artisan u vrijednosti od 4899 kuna", poručuju kupcima iz Konzuma.

Uz krizu koncerna Agrokora, koja je dovela do poteškoća s likvidnošću kao i dobavljačima, jaka konkurencija diskontera u Hrvatskoj pritisnula je Konzum da kroz restrukturiranje smanji troškove tradicionalnog maloprodajnog poslovanja i privuče kupce.

Najveća konkurencija Agrokorovoj maloprodaji je Lidl, koji se sasvim približio Konzumu, a s Kauflandom, koji je također u vlasništvu Schwarz grupe, zajedno drži lidersku poziciju. Ozbiljan konkurent je i Spar koji je trenutno treći trgovački lanac po veličini u Hrvatskoj.

Prema Agrokorovom planu održivosti, cilj je smanjiti broj Konzumovih poslovnica na dvije trećine trgovina formata srednje veličine kako bi se postigla stabilnost poslovanja. Tako će se u okviru procesa restrukturiranja do kraja godine zatvoriti ukupno 105 neprofitabilnih prodavaonica na području cijele Hrvatske.

Konzum je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i 18 milijuna kuna negativnu EBITDA (zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije). Konzum je u 2016. godini, nakon ispravka vrijednosti, imao negativan kapital u iznosu od čak 7,6 milijardi kuna, a ostvario je gubitak od 1,85 milijardi kuna, pokazalo je revidirano financijsko izvješće kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:10