UPITNA BUDUĆNOST

KRALJEVI ČOKOLADE IZ POŽEGE NA KOLJENIMA Radnici obustavili proizvodnju, štrajkaju zbog neisplate plaća

 Neja Markicevic / HANZA M EDIA

Radnici požeške konditorske tvrtke Zvečevo od danas su u štrajku. Pokušaj mirenja poslodavca i sindikata nije uspio pa su radnici jutros obustavili proizvodnju, javlja televizija N1.

Ugrožena su radna mjesta tristotinjak radnika i upitan je opstanak tvrtke koja je stvorila prvu čokoladu Mikado s rižom u svijetu.

Zvečevo je u blokadi, a sredstva koja dolaze na račun tvrtke preusmjeravaju se prema radnicima koji imaju prioritet isplate. Isplata plaća je u tijeku i za mjesec ožujak primilo ju je 212 zaposlenika, dok se za preostalih 69 zaposlenika intenzivno traži rješenje.

Pozega, 150517.
Nezavisni sindikat Zvecevo organizirao je strajk uz potporu velikog broja radnika. Razlog je neislata placa jednom dijelu radnika za mjesec ozujak.
Na fotografiji : tvrtka Zvecevo.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Oglasio se šef sindikata Željko Pavičić u izjavi za HRT:

- Svi su radnici došli na posao, ali je proizvodnja obustavljena. Očekuju isplatu plaća za sve radnike i informacije od Uprave tvrtke o tome što se događa. Plaća za ožujak nije isplaćena u potpunosti, otprilike dvije trećine radnika nije dobilo plaću. Solidarno smo svi zajedno u štrajku.

- Kako bi izbjegla neželjene posljedice, uprava Zvečeva pokrenula je ubrzani proces financijskog i operativnog restrukturiranja i čini sve što je u njenoj moći da ubrza procese izlaska iz blokade i omogući normalno redovno poslovanje. Važno je naglasiti da će projekt financijskog restrukturiranja podržati i Vlada Republike Hrvatske kroz svoj projekt pomoći regiji Slavoniji kako bi se zadržala radna mjesta i zaustavilo iseljavanje stanovništva", navodi se u današnjem priopćenju iz Zvečeva koje je objavio HRT.

Premijer Andrej Plenković je na obilježavanju dana Požeško-slavonske županije rekao kako je upoznat sa situacijom u Zvečevu i da će se toj tvrtki pomoći. Pomoć su obećali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar Zdravko Marić i mnogi drugi..

Prema riječima požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, poduzima se sve kako bi se pomoglo toj tvrtki koja zapošljava više od 300 radnih mjesta, javlja portal Pozega.eu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44