PREVELIKI ZA KONTROLU

MACRON ZA WIRED 'Facebook i Google preveliki su da bi se njima upravljalo, možda će ih trebati rastaviti na manje dijelove'

Emmanuel Macron
 Stoyan Nenov / REUTERS

Facebook i Google su preveliki da bi se njima upravljalo i trebalo bi ih rastaviti na manje dijelove, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron uspoređujući dominaciju tih tehnoloških divova s naftnim magnatima početka 20. stoljeća poput Rockefellera ili J. Paula Gettyja, prenosi engleski Telegraph.

„U jednom trenutku, Vlada i ljudi, mogli bi mi reći – probudi se, oni nisu samo preveliki da bi propali, već i da bi se njima upravljalo, a to je nešto posve novo”, izjavio je Macron u intervjuu za magazin Wired govoreći kako je utjecaj digitalnih kompanija poput Facebooka i Googlea isti kao i onaj naftnih magnata prvih desetljeća 20. stoljeća koji su zbog svojeg velikog bogatstva često izmicali svim pokušajima regulacije, a rješenje bi moglo biti rastavljanje tih digitalnih kompanija na manje dijelove.

Budući da francuski predsjednik u brojnim javnim istupima naglašava važnost poduzetništva, inovacije i tehnologije te je napravio veliki otklon od uobičajenog francuskog socijalnog državnog modela, njegova je izjava iznenadila brojne ekonomske komentatore.

Međutim, Macron je samo nastavio sa zahtjev za strožom regulacijom velikih stranih kompanija koji je Francuska već iznijela na nedavnom zasjedanju Europske komisije kada su glasno podržalli mjeru oporezivanja, tzv. GAFA porez, odnosno digitalni porez tehnoloških kompanija poput Facebooka, Googlea, Amazona i Applea koji poslovno djeluju na području Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:09