SASTANAK NA BLEDU U SLOVENIJI

MARTINA DALIĆ S KOLEGAMA IZ REGIJE: Zasad svi zadovoljni planovima o vlasničkom i poslovnom restrukturiranju Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, Martina Dalić sastala se s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom, ministrom za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose BiH, Mirkom Šarovićem, potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasimom Ljajićem te predstavnicima Ministarstva gospodarstva Crne Gore
 Goran Mehkek / Hanza media

Ministri regionalnih država poduprli su u utorak, na sastanku u Vili Bled u Sloveniji, do sada postignuti napredak u vlasničkom i poslovnom restrukturiranju Agrokora.

Na tom sastanku je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavila resornim ministrima regionalnih država osnovne informacije o nacrtu nagodbe vjerovnika koji je potpisan prošlog tjedna, te podatke o poslovnom stanju koncerna i njegovih tvrtki, kao i o daljnjim koracima koji će uslijediti u tom procesu.

Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije se na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka zahvalio Martini Dalić na pruženim informacijama, ustvrdivši kako je Slovenija prvenstveno zainteresirana za sudbinu Mercatora koji u toj državi zapošljava 10 tisuća ljudi. On je posebno naglasio imperativ da Mercator ostane snažan maloprodajni lanac, te nije htio komentirati buduće vlasničke odnose u Agrokoru ni Mercatoru.

Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine je istaknuo da su sve Agrokorove tvrtke u toj državi stabilizirale, da nije bilo odljeva radne snage, te da proces rebrendiranja Mercatora ide zadovoljavajućim tempom.

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije je također pohvalio organiziranje ovog sastanka, te je naveo kako "nas nažalost, samo nevolja i problemi mogu navesti na organiziranje ovako korisnih sastanaka na kojem se mogu dobiti informacije iz prve ruke i prezentirati konkretne daljnje korake".

"Ovo bi mogao biti model i za rješavanje ostalih problema na koje nailazimo, a drago mi je da mogu reći kako Agrokorove tvrtke koje posluju u Srbiji stabilno i uspješno rade i zapošljavaju 11 tisuća radnika. Pretpostavljam da će određene srpske kompanije biti zainteresirane da naknadno otkupe neke Agrokorove tvrtke u Srbiji, ali to je stvar tržišta. Za sada je najvažnije da je restrukturiranje Agrokora donijelo stabilnost i nadam se da ćemo sličan sastanak organizirati u rujnu kako bi se vidjelo kakva je tada situacija, u vlasničkom i poslovnom smislu u Agrokoru", kazao je Ljajić.

I Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za konkurentnost Ministarstva gospodarstva Crne Gore je također podržala stabilno restrukturiranje Agrokora i izrazila nadu da će se u predviđenom roku postići i konačna nagodba vjerovnika koncerna. Martina Dalić je, pak, kazala kako je svjesna Agrokorove važnosti za gospodarstva susjednih država i da zbog toga ovakvi sastanci imaju veliku važnost, kako bi svi bili na vrijeme i konkretno upoznati s tijekom procesa restrukturiranja Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:54