Poduzetnik iz Siska

Matt Darko Sertić neumoran u pokušajima da probudi regiju koju je industrija ostavila: Uz pomoć EU novca širi sisački inkubator za startupe

 
Matt Darko Sertić
 Arhiva

Poduzetništvo na sisačkom području dobiva sve jače obrise zahvaljujući Mattu Darku Sertiću, Hrvatu koji je razvio poduzetničku karijeru u SAD-u.

Njegovoj tvrtki Applied Ceramics, kao nositelju projekta Poduzetničkog inkubatora Sisak - Pisak, odobreno je 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projektnu prijavu “Startaj s Piskom!”. Sredstva su odobrena iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,8 milijuna kuna, od čega čak 95 posto sufinancira EU, a cilj je dodatno širenje kapaciteta i opremanje postojeće poslovne infrastrukture. Uz to, i indirektno zaustavljanje odljeva ljudi iz tih krajeva i Hrvatske.

- Poduzetnički inkubator Pisak razvija se organski, prema pokazanim potrebama sisačke regije. Talentiranih poduzetnika u prosjeku nema puno pa zato želimo poduprijeti talente iz Hrvatske da se mogu razviti koliko im mogućnosti dozvoljavaju. To će djelomično zadržati ljude u Hrvatskoj jer će prepoznati da su im uvjeti razvijanja novih tvrtki i ideja povoljniji nego drugdje - napominje Sertić.

Infrastruktura

Naime, kako su i priopćili i iz Piska, razvojem i poboljšanjem kvalitete usluga Poduzetničkog inkubatora, povećava se dostupnost poduzetničke poslovne infrastrukture malom i srednjem poduzetništvu u svrhu njihovog olakšanog rasta i razvoja s ciljem stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Za male i još manje

- Projekt “Startaj s Piskom!” omogućuje daljnji rast i razvoj poduzetništva na sisačkom području te pruža dodatne mogućnosti lokalnoj i regionalnoj zajednici za implementaciju politika lokalnog ekonomskog razvoja, a mikro, malim i srednjim tvrtkama nudi poslovanje na jednom mjestu uz dijeljenje zajedničkih usluga na novi i originalni način - ističu u priopćenju u kojem se napominje da je to druga faza razvoja Poduzetničkog inkubatora Sisak - Pisak, prve privatne inicijative takve vrste u Hrvatskoj, i nastavak uspješno realizirane prve faze razvoja pokrenute 2014.

Ta je prva faza rezultirala kompletno popunjenim postojećim kapacitetima - tri godine nakon otvorenja inkubirano je 12 poduzetnika, u 15 ureda, koji zapošljavaju više od 100 ljudi. Sada će te brojke povećati jer će sredstva EU, kako pojašnjavaju u Poduzetničkom inkubatoru Sisak-Pisak, omogućiti dodatne kapacitete. Poduzetnicima se, naime, na raspolaganje stavlja novih 1745 četvornih metara postojećeg poslovnog prostora u sklopu kojih će se opremiti nove 32 funkcionalno-prostorne jedinice (uredi, proizvodno-skladišni moduli, sale za sastanke, multifunkcionalne konferencijske sale i sl.). Ujedno je predviđeno i pokretanje Centra za 2d i 3d tehnologije za potrebe poduzetnika i industrije čime se otvara mogućnost pružanja nedostajućih usluga te značajno unapređuju usluge prema malim i srednjim poduzetnicima koje pruža Pisak. Osim zakupa poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama u periodu do pet godina, poduzetnicima će biti na raspolaganju i druge usluge “sve na jednom mjestu” koje će se nuditi po subvencioniranim cijenama kao što su: savjetodavne usluge i mentorski rad, usluge promocije, poslovne edukacije, stručnih seminara, usluge koje će pružati Centar za 2d i 3d tehnologije, virtualni ured, administrativne i tajničke usluge, korištenja sale za sastanke, zakup “open-space” ureda, usluge korištenja multifunkcionalne konferencijske sale i sl. Sve će to moći koristiti mali i srednji poduzetnici i to poduzetnici početnici (do tri godine starosti trgovačkog društva, obrta zadruge), poduzetnici stariji od tri godine od osnivanja tvrtke, mladi poduzetnici (do 30 godina starosti osnivača), žene poduzetnice, studenti poduzetnici, poduzetnici s invaliditetom, inovatori, dizajneri, freelanceri, poduzetnici koji se bave informacijskim tehnologijama te poduzetnici koji razvijaju novi proizvod/uslugu ili osvajaju nova tržišta. Sertić ima još planova za njih, ali ne ulazi u detalje.

- Planiramo ulaganja u dodatne proizvodne kapacitete kako bi poduzetnici iz Piska i Applied Ceramics imali veći prostor za razvoj svojih tvrtki - tek kaže Sertić koji je prije 10-ak godina otvorio u Sisku pogon za proizvodnju materijala za izradu čipova Applied Ceramics te u zgradi nekadašnjeg Instituta bivše Željezare i Kulinarski institut Kul In.

Rasipanje vremena

Plan je i, kako se već pisalo početkom godine, u Sisku do kraja godine otvoriti tvornicu koja će biti dio solarnog biznisa nedavno pokrenutog u SAD-u kroz Sertićevu tvrtku Sunceco te krenuti s proizvodnjom i izvozom solarnih ćelija. U kojoj je to fazi, Sertić nije otkrio. Kaže samo da Applied Ceramics radi aktivno na uspostavi proizvodnje solarnih aplikacija s tvrtkom Sunceco u Sisku. No, isto tako kaže da mu je najveći problem u razvijanju poslovanja u Hrvatskoj vrijeme i novac, što je boljka mnogih.

- Često je potrebno previše vremena da bi se neki projekt doveo do realizacije te u isto vrijeme uskladio s financijskim obavezama koje uz to dolaze - konstatira Sertić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:29