Poremećaj na tržištu

Mliječna suša u EU: Maslac 30 posto skuplji nego lani, a cijene i dalje rastu

Trend će se nastaviti sve dok zemlje s najvećom proizvodnjom maslaca, kao što su Njemačka, Nizozemska i Irska, ne budu stabilizirale proizvodnju
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Cijene biljnih i životinjskih masnoća su u porastu. Cijene maslaca na svjetskom tržištu, grubo rečeno, divljaju, i pitanje je do kojih će visina ići i kako će se dalje odražavati na hrvatsko tržište na kojem se ta cijena već digla.

Cijene margarina, pak, pričaju drugačiju priču. U Hrvatskoj je cijena margarina posljednjih pet godina stabilna, no pitanje je hoće li ostati takva s obzirom na sušu koja je izazvala probleme po pitanju uroda jesenskih kultura. No, u Zvijezdi uvjeravaju da su se pripremili i da jedan od njihovih top izvoznih artikla na sve više tržišta EU i ostatka zemalja - margarin - neće poskupjeti.

- Zvijezda već mjesecima prati situaciju te smo se unaprijed pripremili za sušno razdoblje koje se ponavlja iz godine u godinu. Kontinuirano, planski nabavljamo sirovinu potrebnu za proizvodnju vlastitih proizvoda tako da sirovine ima dovoljno. Unatoč kontinuiranim potresima na tržištu poljoprivrednih kultura nismo, niti planiramo dizati cijene naših najprodavanijih proizvoda, suncokretovog ulja i margarina - ističe Krešimir Lokas, predsjednik Uprave Zvijezde, koja ima najveći udio na tržištu i čiji su margarini, kako posebno napominju u toj kompaniji, već više od 10 godina proizvode uz pomoć tehnološki inovativnih procesa te dolaze na tržište bez transmasnih kiselina.

Prema podacima Nielsena (panel trgovine, 2017.), prosječna cijena mazivnih margarina vodećih robnih marki na tržištu u protekle tri i pol godine kretala se u rasponu pod 25 do 26 kuna/kg, a tvrdih margarina od 20 do 22 kune/kg. Cijena maslaca voećih robnih marki kretala, pak, se u rasponu od 51 kunu/kg tijekom 2016. do preko 66 kuna/kg tijekom 2017. Maslac, je, naime, druga priča.

Prema informacijama Croatiastočara, cijena maslaca na EU tržištu krajem srpnja bila je gotovo 80 posto veća u odnosu na cijenu istog razdoblja prošle godine, što je utjecalo i na hrvatske cijene. Prosječan rast neto prodajne cijene maslaca u Hrvatskoj od siječnja do lipnja ove godine iznosio je 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a osobit rast zabilježen je u sedmom mjesecu 2017. godine - čak 30 posto više cijene nego lani u istom mjesecu.

Razlozi za povećanja cijene su u smanjenju proizvodnje mlijeka u zemljama EU, kao i oporavku tržišta nakon poremećaja zbog ruskog embarga i ukidanja mliječnih kvota u EU. Štoviše, očekuje se daljnje poskupljenje.

- Na svjetskom tržištu postoji trend poskupljenja maslaca, no naše tržište je specifično i često ne odražava trendove kretanja europskih i svjetskih cijena. To možemo vidjeti na cijeni trajnog mlijeka u našim trgovinama koje se uvozi i prodaje i dalje po dampinškim cijenama, dok je situacija u ostalim EU zemljama potpuno drugačija i zdravija za cijeli mljekarski sektor, farmere, industriju, a na kraju krajeva i za potrošača - ističu u Udruzi hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk.

Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska, smatra da će se trend poskupljenja maslaca nastaviti sve dok zemlje s najvećom proizvodnjom maslaca, kao što su Njemačka, Nizozemska i Irska, ne budu stabilizirale proizvodnju.

- Ovo je vrlo volatilno tržište i ciklusi promjena okolnosti se u kratkom vremenu mijenjaju. Očekujemo stabilizaciju kroz nekoliko mjeseci - kaže Vučak. Upozorava da će na našim prostorima biti problema s obzirom na sušu koja vlada, a prouzročit će poteškoće u ratarstvu i proizvodnji mlijeka.

- Za očekivati je da će porasti cijene svih mliječnih proizvoda - smatra Vučak, dodajući da su cijene biljnih masnoća također u porastu, no ne tako drastično, kao životinjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:53