Sastanak u Vladi

MOGUĆA DOKAPITALIZACIJA ULJANIKA? Martina Dalić o planovima škvera najavila konzultacije s Europskom komisijom

Prijedlog plana restrukturiranja Uljanika, koji je predstavljen Ministarstvu gospodarstva, predviđa sudjelovanje države u tom procesu, ali i pronalazak strateškog partnera, koji će škveru osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja, ocijenili su u Ministarstvu gospodarstva na danas održanom sastanku s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske.

"Vlada podupire uspješnost i održivost poslovanja hrvatske brodograđevne industrije, a naročito očuvanje radnih mjesta u hrvatskim brodgradilištima, uključujući i Uljanik grupu. S obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja, Ministarstvo gospodarstva će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom, o čemu se prvi sastanak očekuje idući tjedan", poručila je, sukladno priopćenju koje je njeno ministartvo poslalo, Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva na današnjem sastanku sa sindikalcima.

I Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, kazao je nakon sastanka da je ministrica pokazala dobru volju da se riješe problemi brodogradilišta Uljanik i 3. maj u iduća dva do tri tjedna.

"Sastanak je bio oko problema Uljanika i 3. maja, problemi su locirani. Potpredsjednica Vlade iskazala je dobru volju, kao i Vlada, da se problem riješi već u iduća dva do tri tjedna s obzirom na trenutnu situaciju", rekao je Dragičević novinarima pred Banskim dvorima.

Sindikat će pomoći da se riješe poslovne teškoće Uljanik grupe, koja je preuzela i 3. maj, a očekuje da se to što brže učini kako bi Grupacija i ta brodogradilišta normalno profunkcionirali, poručio je Dragičević.

Upitan je li mu Dalić konkretno naznačila što će učiniti Dragičević je rekao kako "postoji jedna mogućnost, a to je dokapitalizacija".
"Za sada ne znamo postoji li interes ali očekujemo da će se kroz tri tjedna možda to doznati, a nakon dokapitalizacije treba ići s programima restrukturiranja, konsolidacije i ostalog", kazao je.

Do sastanka je došlo nakon što je Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić upozorila da se Uljanik, u čijem je sastavu i riječki 3. maj, suočava s velikim problemima. Ti su problemi narednih dana isplivali u javnost, pa smo tako, primjerice, saznali da Uljanik kasni s plaćanjima kooperantima i dobavljačima. Probleme je naknadno potvrdio i Gianni Rossanda, čelni čovjek Uljanika. Na probleme Uljanika u Saboru je upozorila i Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00