AKVIZICIJA U PRIPREMI

NA POMOLU NEOČEKIVANI APPLEOV ZALOGAJ Tehnološki div kani preuzeti proizvođača hiperbrzih automobila i vlasnika momčadi Formule 1?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.09.2016. u 00:00

Arnd Wiegmann / REUTERS

Apple ima namjeru preuzeti McLaren Technology Group, vlasnika istoimene momčadi Formule 1 i proizvođača ekskluzivnih hiper automobila, za milijardu i pol funta (1,75 milijardi eura), piše Guardian.

Ova namjera Applea pokazuje njihovu ambiciju da razviju tehnologiju koja bi se koristila u električnim automobilima, ali i onima koji bi trebali voziti bez vozača.

Vijest je prvi objavio Financial Times, a Guardian je odmah zvao ljude iz McLarena za komentar. Očekivano, oni su cijelu stvar zanijekali:

- Kao što biste očekivali, priroda našeg posla znači da redovito održavamo povjerljive razgovore s nizom partnera, i oni takvi moraju i ostati. No, možemo potvrditi da McLaren nije ni u kakvim razgovorima s Appleom oko potencijalne investicije - rekli su iz McLarena, dok je iz Applea poslano kratko priopćenje u kojem se navodi da tvrtka "ne komentira glasine".

McLaren se razvio u renomiranog proizvođača hiper automobila na temelju uspjeha Formule 1 momčadi kojoj je godinama na čelu bio Ron Dennis. On i danas drži 25 posto dionica grupe, koliko i holding tvrtka Tag Group iz Luksemburga. Preostalih 50 posto je u vlasništvu fonda iz Bahreina pod nazivom Bahrain Mumtalakat.

McLaren je uz Formulu 1 najpoznatiji po automobilima koji su bili i jesu ispred svog vremena, kao što je kultni F1 iz sredine 90-ih godina, te noviji modeli poput 650S i hibridnog P1. Osim toga, proizvode i niz raznih tehnologija koje se koriste u transportu, energetici i zdravstvu.

Prošle godine prodali su proizvode u vrijednosti 266 milijuna funti, ali i ostvarili gubitak od 23 milijuna funti prije oporezivanja. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo