JEDNAKOST U PRIMANJIMA

NAJBOLJA ČESTITKA ZA DAN ŽENA Australska energetska kompanija povećavala plaće svojim zaposlenicama za 3500 dolara godišnje

    AUTOR:
    • Filip Pavić

  • OBJAVLJENO:
  • 08.03.2018. u 15:08

Rear view of woman working in office, Image: 282405243, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Profimedia, Wavebreak

Ilustracija

Australska energetska kompanija Energy Australia povećat će plaće svim zaposlenicama i time će izjednačiti primanja žena i muškaraca, objavili su u četvrtak prigodno na Dan žena iz kompanije.

„Ne možemo više čekati da se razlika u plaćama između muškaraca i žena sama od sebe izjednači, potrebno je odmah nešto poduzeti”, poručila je direktorica kompanije Catherine Tanna za CNN Money.

S primjenom ove odluke neće se oklijevati, poručuju, zaposlenice će povećanje na svojim plaćama osjetiti već sljedeći mjesec.

Razlika u primanjima između zaposlenika i zaposlenica u Energy Austrailia je 2 posto, a ta kompanija, dobavljač električne energije i plina za australsko tržište, zapošljava 350 žena. Ovim potezom svakoj zaposlenici će se na godišnjoj razini primanja ukupno povećati za 3.500 australskih dolara (gotovo 16.500 kuna), a kompaniju će to na godišnjoj razini koštati 1,2 milijuna australskih dolara, odnosno oko 5,5 milijuna kuna.

Žene u Australiji imaju 16 posto manja primanja od svojih muških kolega, što je prema Eurostatovim istraživanjima i europski prosjek. U Hrvatskoj je ta razlika nešto manja i iznosi 8,7 posto. U susjednim zemljama, članicama Europske unije, situacija je vrlo slična, dok s razlikom od 25 posto najviše odskače Estonija.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo