Prvi hrvatski ICO

Najuspješnijom hrvatskom crowfunding kampanjom prikupili 2,6 milijuna dolara

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.09.2017. u 13:20

Arhiva

Digital Assets Power Play (DA Power Play), hrvatski financijsko-tehnološki startup za automatizaciju trgovanja digitalnim valutama, zaključio je prvi uspješni ICO (Initial Coin Offering) u Hrvatskoj, što je novi način financiranja preko izdavanja digitalnog novca. Time je postao najuspješnija crowdfunding kampanja u hrvatskoj povijesti, objavili su danas.

U samo šest dana taj je startup prešao minimalnu kapitalizaciju od 2,1 milijuna američkih dolara i prikupio ukupno 2,6 milijuna dolara (ili 8,479 jedinica valute pod nazivom Ether, u sklopu mrežnog protokola Ethereum). Novac će biti iskorišten za nastavak razvoja i daljnje unapređenje platforme koja će biti puštena u rad u roku od 6 mjeseci.

Iza prvog hrvatskog ICO-a stoje osnivači startupa Matej Ujević, Nikola Jokić, Saša Hunjak i Milovan Pasini

“Želimo da trgovina kriptovalutama bude jednostavna i dostupna svima. Koristeći našu platformu, korisnicima želimo omogućiti osmišljavanje strategija i automatizaciju trgovine s transparentnim i vidljivim podacima zasnovanim na blockchain tehnologiji. Platforma DA Power Play pomoći će stvoriti demokratizirani Wall Street. Našom platformom želimo omogućiti revoluciju u trgovanju kriptovalutama", izjavio je Matej Ujević, suosnivač DA Power Playa.

Prvi hrvatski ICO započeo je sa prikupljanjem sredstava 19. rujna u 17 sati. Nakon dva dana pretprodaje, slijedila je petodnevna javna faza prodaje. Minimalni cilj crowdfunding kampanje bio je 2,1 milijuna američkih dolara (8,236 u valuti Ether) dok su najviša očekivanja u kapitalizaciji bila postavljena na 5,1 milijun dolara ili 20,000 Ethera za 25 posto tokena.

Kako objašnjavaju, DPP tokeni (100,000,000 izdanih jedinica) su novostvorena kriptovaluta koji će se koristiti za stvaranje distribuirane ekonomije između zainteresirani stranaka na globalnoj platformi, uključujući - ali ne ograničavajući se na - hedge fondove, upravitelje imovine, trgovce, razvojne programere i investitore. DPP tokeni će se koristiti kao sredstvo plaćanja za obavljene usluge na platformi i prijenos vrijednosti, stvarajući peer-to-peer ekonomiju za korisnike baze platforme omogućenu pametnim ugovorima i blockchain tehnologijom. DPP tokeni će biti izlistani na nekoliko kripto-burzi širom svijeta, čineći DPP tokene dostupne svim, kažu u DA Power Playu.

Kako stoji u njihovu priopćenju, jedan od osnovnih ciljeva DA Power Playja je pružiti platformu koja će biti dostupna svima i u svakom trenutku. "Platforma će pružiti korisnicima povijesne, ali i trenutne podatke s 20-ak svjetskih burzi, kao i tehničke pokazatelje, integrirajući ostale podatke poput feedova vijesti, društvene feedove i kretanje tržišta, omogućujući algoritmima da upravljaju digitalnim sredstvima te rizicima. Analizu vijesti i društvenih feedova će pružati njihov partner Mediatoolkit, a projekt je ujedno dio Microsoft BizSpark programa", objašnjavaju osnivači kompanije.

DA Power Play je četvrti blockchain startup koji je prošao kroz Cofound.it, vodeću platformu za osposobljavanje perspektivnih blockchain startup tvrtki.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo