Pet dana za dogovor

Nakon najave štrajka, mali dioničar izašao iz Nadzornog odbora i poručio kako je sada vrijeme da odradi sindikalni dio posla

Radnici u škveru Uljanik
 Goran Sebelic / HANZA MEDIA

S najavom štrajka u Uljaniku sindikalist Rajko Kutlača dao je neopozivu ostavku na funkciju člana Nadzornog odbora Uljanika d.d. koji je tu vijest objavio na Zagrebačkoj burzi.

Iz Uljanika poručuju da Nadzorni odbor i nakon podnesene ostavke ima dovoljan broj članova za pravovaljano donošenje odluka.

Kutlača, član Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, nam je pojasnio da je ostavku dao jer je sada vrijeme da odradi svoj sindikalni dio posla.

“U trenutku neisplate plaće i pokrenutih štrajkačkih aktivnosti, činilo mi se da je na meni kao sindikalcu da dadem ostavku na tu funkciju i odraditi svoj sindikalni dio posla. To ne znači da mijenjam stavove. Ovime ne želim slati posebne poruke ni prema partnerima ni prema budućim zainteresiranim ulagačima, ni prema Vladi”, kazao je Kutlača.

Plaća u 3. maju koji također posluje u sklopu Uljanik Grupe je isplaćena.

“Mirenje traje pet radnih dana i nadam se da će se u tom periodu pronaći rješenje. To je zakonom određena obveza. Ako ne bude uspješno okončano, od utorka počinje štrajk”, kaže Kutlača. Inače, u Uljaniku se plaće prema kolektivnom ugovoru trebaju isplatiti do 15. za prethodni mjesec, a u Uljaniku su ih inače dobivali svakog 13. u mjesecu.

Jučer su Sindikat metalaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije najavili štrajk u Uljaniku zbog neisplate plaća za prethodni mjesec nakon što se pulski škver našao u velikim problemima.

Za dizanje kredita kako bi stabilizirao poslovanje dobio je od države jamstvo od 96 milijuna eura, ali sada se čeka odobrenje Europske komisije. U Uljanik Grupi zaposleno je oko 4500 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:19