Energetika

NASTAJE EUROPSKI SAVEZ ZA BATERIJE Do 2025. godine to tržište će dosegnuti godišnju vrijednost od 250 milijardi eura, traži se podrška EIB-a

Maroš Šefčovič
 EC

Europska komisija idućeg će tjedna biti domaćin drugog sastanka na visokoj razini o Europskom savezu za baterije, objavili su, na kojem će sudjelovati predstavnici zainteresiranih država članica i Europske investicijske banke.

Sastankom se želi konkretizirati politička potpora država članica uspostavi proizvodnih kapaciteta velikih razmjera za proizvodnju baterijskih ćelija u Europi, naglašava se u priopćenju Komisije.

„Procjenjuje se da ovo tržište ima iznimno velik potencijal u Europi – do 2025. moglo bi dosegnuti godišnju vrijednost od 250 milijardi eura. Očekuje se da će naša potražnja za baterijskim ćelijama iznositi 200 GWh, a na globalnoj razini čak 600 GWh. Nitko ne može samostalno ispuniti takvu potražnju. Europski savez za baterije nudi zajednički okvir za moguća partnerstva u čitavom vrijednosnom lancu“ , rekao je potpredsjednik Europsk ekomisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Baterije su ključni čimbenik u kontekstu energetske unije. Njihov razvoj i proizvodnja imaju stratešku ulogu u aktualnoj modernizaciji europske industrije i gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:38