GEM ISTRAŽIVANJE 2016:

Ne vidimo poduzetničke prilike, talac smo pothvata pokrenutih iz nužde

Slavica Singer
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Hrvatska je na začelju po poduzetničkom ekosustavu među zemljama EU, i tako već zadnjih 15 godina, istaknula je danas dr. Slavica Singer sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayer u Osijeku.

Na skupu pod nazivom „Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom“ predstavljeni su rezultati GEM istraživanja za 2016. u zagrebačkim prostorijama HUP-a. Ti su rezultati, kao i prijašnjih godina, poražavajući.

Naime, prvo takvo istraživanje je napravljeno još 2002., a još od tada Hrvatska zaostaje. Vladine politke prema regulatornom okviru, kaže Singer, imale su među najnižim ocjenama u tom razdoblju.

„Razočarana sam što mnoge institucije u Hrvatskoj nisu realizirale politiku temeljenu na činjenicama, a ne na pretpostavkama“, rekla je Singer.

Stoga, kaže, promjene su nužne i hitne jer imamo nisku poduzetničku aktivnost zbog prilika, a i malo percepcija o mogućim prilikama. Malo je rastućih poduzeća, a „odrasla“ poduzeća nemaju dovoljno novih proizvoda.

„Talac smo poduzetničkih pothvata koji su pokrenuti iz nužde. Ljudi se odlučuju na pokretanje posla kada su nezaposleni pa nemaju drugog izbora, umjesto da se odluče na poduzetništvo jer su prepoznali prilike“, naglasila je Singer.

Poslovnu kulturu, zaključuje Singer, trebali bi graditi na poduzetničkom kapacitetu zaposlenika u postojećim poduzećima, a ključ za poduzetničko djelovanje je obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:59