Što će poduzeti država?

Nema odgovora na pitanje gdje su nestali ulagači iz Crnog čelika, dokapitalizacija Đure Đakovića ostavljena za iduću godinu

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

U devet mjeseci ove godine Đuro Đaković Grupa ostvarila je gubitak od 11,7 milijuna kuna. Premda je većina tvrtki iz grupacije poslovala s dobiti, gubitak Industrijskih rješenja od 17,8 milijuna povukao je ostale u minus, pokazuju jučer objavljeni rezultati.

Bez potvrde

Uprava u izvješću o dokapitalizaciji kaže da će “ovaj cilj biti ostvaren tijekom 2018., a da će društvo iznaći druge izvore financiranja do kraja ove godine”. Je li to ili nešto drugo umirilo investitore, pitanje je. Naime, cijena dionca Đure Đakovića tijekom dana uglavnom je bila na negativnom teritoriju, no kako se bližio kraj trgovanja, minus je bio sve blaži i na kraju je protrgovano 23.714 komada sa zaključnom cijenom od 32 kune po dionici.

Ipak, ni jučer iz Slavonskog Broda nije stigla informacija je li 250 milijuna kuna, koliko je Crni čelik, kako sam tvrdi, uplatio, sjelo na račun kompanije. Stoga je, očito, obustavljena dokapitalizacija tvrtke.

Mandat do 31. listopada

Ministar državne imovine Goran Marić tvrdi da on i njegovo ministarstvo o tome nisu konzultirani i da je sve na Upravi Đure Đakovića. Tako država ostaje najveći pojedinačni vlasnik kompanije i itekako bi joj trebalo biti važno kako je održati. Jedna od prvih stvari koje treba riješiti je imenovanje Uprave, jer sadašnjoj mandat istječe u utorak, 31. listopada, a natječaj za nove članove Uprave nije završen.

I dok predstavnici države javno ne izražavaju preveliku brigu za događaje u Slavonskom Brodu, drugi veliki dioničari još se nadaju uspješnoj dokapitalizaciji kuvajtskih investitora.

“U slučaju da uplata na kraju pokaže da su upravo ovi investitori i dalje zainteresirani (a teško mi je zamisliti bolje), onda sve poteze Uprave u posljednjih pola godine ili godinu dana treba gledati u tom svjetlu, odnosno valorizirati pozitivno ili čak vizionarski. Uvjeren sam da će Đuro Đaković, umjesto ruine, postati glavna razvojna kompanija Slavonsko-brodske županije, možda čak i glavno industrijsko društvo Hrvatske”, objavio je na svojem blogu Nenad Bakić, vlasnik 17,71% kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:31