Otvorenje se očekuje 2021.

NIŠTA OD NOVE JAVNE RASPRAVE O DUBROVAČKOM PROJEKTU Arhitekti neće zaustaviti ulaganje ruskog bogataša Viktora Vekselberga u najluksuzniji hotel

 
Viktor Vekselberg
 Arhiva
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ne dijeli mišljenje s Društvom arhitekata Dubrovnik, koje traži da se ponovi javna rasprava o detaljnom planu uređenja područja na kojem ruski bogataš Viktor Vekselberg, odnosno njegova hrvatska tvrtka Vila Larus, želi sagraditi najluksuzniji hotel u Hrvatskoj, vrijedan 150 milijuna eura.
Nakon provedene javne rasprave u kojoj su krajem prošle godine, među ostalim građanima, i dubrovački arhitekti iznijeli svoje primjedbe na projekt njihova kolege i sugrađanina Marka Dabrovića iz studija 3LHD, iz DAD-a sada traže da se javna rasprava ponovi. Pritom tvrde da je pri projektiranju novog hotela izostao javni interes te da je izgrađenost parcele puno veća nego što se čini jer je vizualizacija maskirana bujnom vegetacijom te da će novi hotel zapravo biti veći nego što je predviđeno postojećim planom.


3LHD
Iz projekta novog hotela Belvedere

Maskirana vizualizacija

“Osim što se u procesu izrade prostornoplanske dokumentacije izigrava javni interes, u slučaju Belvederea treba upozoriti i na problem netransparentnosti. Naime, predložene izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika pravi su presedan, budući da se sukladno idejnom rješenju privatnog arhitektonskog ureda, koje je odabrano na privatnom pozivnom arhitektonskom natječaju i koji je proveo privatni investitor, mijenjaju osnovni urbanistički planovi, pri čemu zona ugostiteljske namjene vrste hotel (T1) postaje zona (T2) tj. turističko naselje”, ističu, među ostalim, iz DAD-a u zahtjevu. “Ne zaboravimo - to je bio privatni natječaj čiji program nije verificirala nadležna služba, kao ni Gradsko vijeće”, poručuju iz DAD-a. Na mjestu hotela Belvedere, uništenog u ratu, prema prostornim planovima iz 2012. i 2013., predviđena je gradnja hotelskog kompleksa s čak 600 kreveta, kongresnom dvoranom, te podzemnom garažom sa 500 mjesta.

Hotel Belvedere


Preduvjet realizacije

Tu se trebala naći i nova sportsko-rekreacijska zona na više od 14 tisuća kvadrata. Nakon što je 2014. postao vlasnik ruševine na kraju grada, Vekselberg se odlučio na tom mjestu sagraditi četiri puta manji, ali nemjerljivo luksuzniji hotel. Imao bi samo 270 kreveta, od čega 210 u hotelu te 60 u sedam vila. No preduvjet za realizaciju tog hotela sa samo 50 soba stavljanje je izvan snage postojećeg detaljnog plana uređenja. Nenametljivi objekt kakvim je novi Belvedere zamislio Dabrović 2016., pozdravila je i tadašnja gradska vlast te obećala izmjenu prostornih planova kako bi novi hotel prve goste primio već na ljeto 2019. No, realno se otvorenje hotela ne može očekivati prije 2021. Marko Dabrović, pak, primjedbe iz DAD-a smatra neosnovanim te tvrdi da iza njih stoji privatni interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59