OKRUPNJAVANJE

NOVA AKVIZICIJA RWE-a NA HRVATSKOM PLINSKOM TRŽIŠTU Nakon koprivničkog distributera plina, sada kupili i Montcogim plinaru

Zoran Miliša, RWE
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Nakon višemjesečnog pripetavanja između nekolicine zainteresiranih kupaca, svetonedeljska Montcogim plinara je dobila novog vlasnika, doznaje iz dobro obaviještenih izvora portal energetika-net.

Transakcija je, prema neslužbenim informacijama, zaključena u ponedjeljak 15. siječnja, a tu plinaru od trojice vlasnika - Montmontaže, tvrtke Plin iz Pule, koju kontroliraju talijanski vlasnici i splitskog Lavčevića - kupio je njemački RWE.

Službenih potvrda zasad nema, no činjenica je da hrvatska podružnica te njemačke tvrtke sada posjeduje i upravlja trećim po snazi distibuterom i opskrbljivačem plinom u Hrvatskoj, ako se promatraju isporučene količine plina u 2016.

Naime, RWE je u veljači prošle godine kupio 75 posto udjela u Koprivnica plinu, a najnovijom akvizicijom napravio je krupan korak u konsolidaciji hrvatskog plinskog tržišta.

Montcogim plinara je peti po veličini distributer i opskrbljivač plinom u Hrvatskoj. Radi u većem broju distributivnih područja - DP Karlovac, DP Jastrebarsko, DP Sveta Nedjelja, DP Stupnik, DP Sisak i DP Pleternica, a potrošače opskrbljuje u cijeloj zemlji. Montcogim je 2016. isporučio 40,88 milijuna kubnih metara plina, a imao je ukupno 11.151 potrošača na svojih 374 kilometara mreže. Istovremeno, druga RWE-ova tvrtka, Koprivnica plin, imala je 13.229 potrošača i 456 kilometara mreže na kojoj je isporučio 34,7 milijuna kubnih metara plina. Dakle, kada bi RWE u potpunosti konsolidirao obje tvrtke, što je malo vjerojatno, s podacima iz 2016. može se zaključiti da bi imao više od 24.000 potrošača i isporučene količine od bar 75,60 milijuna kubnih metara, po čemu bi imao snagu trećeg opskrbljivača u Hrvatskoj, odmah nakon Gradske plinare Zagreb i Termoplina.

U prosincu je objavljeno da Montcogim nije kreditno zadužen i da prema podacima u branši ima najveću dobit prema broju zaposlenih dok su gubici u plinskoj mreži, koji su glavni tehnički pozatelj kvalitete mreže, među najnižima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:10