Projekt povratnika Ante Lučića

NOVA PLATFORMA ZA STARTUPE I INVESTITORE IZ DIJASPORE Cronnect.me će olakšati ulazak na tržišta i put do novca

Hrvatski startupi dobili su još jedan kanal putem kojeg mogu prikupiti investicije. Ante Lučić, direktor tvrtke A-Link i povratnik u Hrvatsku, razvio je platformu Cronnect.me koja povezuje startupe i investitore iz dijaspore.

- Kao povratnik u Hrvatsku godinama sam promišljao na koji način konkretizirati suradnju između dijaspore i domovine, a da ine bude vječno obilježena politikom, propalim projektima, prijevarama i slično.


Bez obzira na gospodarsku stagnaciju i veliki odljev mozgova, u Hrvatskoj i dalje postoji cijeli niz vrhunskih mladih stručnjaka, znanstvenika i tvrtki koje treba podržati - pojašnjava nam Lučić svoje motive za stvaranje ove platforme. S iskustvom mentoriranja u jednom od najvećih svjetskih poduzetničkih inkubatora, 1871 iz Chicaga, Lučić je primijetio da tamošnji startupi nisu bolji od hrvatskih.


Rješenje problema

- Jedino što je bolje jest poslovno okruženje i pristup kapitalu, smatra Lučić. Razvoj Cronnect.me nametnuo se kao rješenje problema u obje sfere. Osim prikupljanja investicija, ideja je da startupi preko kontakata u iseljeništvu lakše ulaze na strana tržišta.

Kako platforma funkcionira?

Investitori i startup tvrtke prijavljuju se putem obrasca na web stranici www.cronnect.me. Temeljem primljenih podataka radi se takozvani due diligence, kontaktiraju se osobe te ih se upućuje na njihove obveze. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji, nakon čega kreće uparivanje investitora i startup tvrtki, temeljem unaprijed predviđenih kriterija.

Partneri platforme Cronnect.me su ekipa iz projekta Meeting G2, Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP), odvjetničko društvo BDV iz Zagreba, medijske i produkcijske tvrtke iz SAD-a i mnogi drugi.


- Cilj nam je da investicije budu što veće pa smo donji limit postavili na 50.000 do 100.000 dolara, a gornjeg limita naravno nema – rekao nam je Lučić. Iako je do sada bilo pokušaja i investicija na individualnoj razini, ovo je prvi strukturirani projekt koji hrvatske startup tvrtke povezuje s investitorima iz iseljeništva.


Prvi test

Ovakav koncept platforme prvi će se put testirati na konferenciji Meeting G2, koja se održava od 6. do 8. studenog u Zagrebu. U sklopu konferencije održat će se pitch sesija “Finding New Tesla” gdje će se hrvatski startupi uživo predstaviti investitorima. Za razliku od mnogih drugih evenata, pitchat će na hrvatskom jeziku, dok će investitori i publika imati pristup simultanom prijevodu na više jezika.

- Bit će prisutno više investitora-iseljenika, koji dolaze s gotovo svih kontinenata, a u svojim su zemljama izgradili vrlo uspješne biznise, mogli bismo reći i poslovna carstva - rekao je Lučić.


On je optimističan glede budućnosti poslovanja u Hrvatskoj. - Predviđam da će Cronnect.me samo rasti, kao i moji drugi projekti. Planiram ih postupno spajati u jedinstvenu cjelinu u kojoj postoji savjetovanje, spajanje, medijska podrška te softverski alati. Cilj nam je maksimalno naglasiti i iskoristiti silan potencijal koji leži u mladim hrvatskim ljudima - rekao je Ante Lučić.


Tijekom sljedeće godine-dvije planira cijeli niz projekata kojima želi utjecati na posotjeće stanje u Hrvatskoj. a koji će se, kako ističe, najviše ticati njegove glavne specijalizacije - budućnosti rada i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32