Država ima 25 plus jednu dionicu

NOVI VLASNICI POSTAVILI NOVU UPRAVU Poljski menadžer od 1. siječnja na čelu riječke luke

 Tea Cimas / CROPIX

Nadzorni odbor Luke Rijeke imenovao je u petak novu Upravu na čelu s predsjednikom Uprave Jedrzejem Miroslawom Mierzewskim, dok je za člana Uprave imenovan Vedran Tićac, izvijestili su iz Luke Rijeke.

Mierzewski je poljski menadžer s višegodišnjim iskustvom vođenja lučkih terminala, a uz njega, novi član Uprave bit će vlasnik pomorske agencije Anglo Adriatic Vedran Tićac iz Kostrene.

Mandat im počinje 1. siječnja 2018. godine, dok s krajem ove godine istječu mandati dosadašnjeg predsjednika Uprave Vedrana Devčića i članova Uprave Nenada Janjića i Linde Sciucca.

Odluku o imenovanju novih članova Uprave Luke Rijeka, donio je Nadzorni odbor, kojemu je ponovno na čelu dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović, a koji je imenovan u srijedu na izvanrednoj glavnoj skupštini Luke.

Uz Jugovića, u Nadzornom odboru su još zamjenik predsjednika Zbigniew Nowik iz OT Logisticsa, Duško Grabovac, kojega su predložili mirovinski fondovi, Jerzy Grzegorz Majewski, kojeg je također predložio OT Logistics, te predstavnik radnika Krešimir Trtanj.

Najveći pojedinačni udjel od 35,26 posto dionica Luke Rijeka sada ima poljska tvrtka OT Logistics. Državne institucije i agencije imaju 25 posto plus jednu dionicu, AZ obvezni mirovinski fondovi drže nešto više od 15 posto, Erste Plavi mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica, a dio dionica imaju mali dioničari.

OT Logistics je sredinom studenoga objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica Luke Rijeka, po cijeni od 50 kuna po dionici.

U ponudi za preuzimanje poljska kompanija je djelovala zajedno s AZ i Erste Plavim mirovinskim fondovima, koji su kao institucionalni investitori u Luku Rijeka s OT Logisticsom potpisali međudioničarski ugovor kojim reguliraju suradnju u riječkoj luci.

Obveza za preuzimanje nastala je u rujnu, kada je poljski OT Logistics od države kupilo 11,75 posto dionica, čime je povećao svoj vlasnički udjel u Luci Rijeka s 20,81 na 32,56 posto.

Ponudu za preuzimanje preostalih dionica prihvatilo je 148 dioničara, od kojih je OT Logistics otkupio 364.115 dionica Luke, koje čine 2,70 posto temeljenog kapitala.

Nakon ponude za preuzimanje, OT Logistics i dva mirovinska fonda ukupno drže 59,31 posto dionica Luke Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:24