Nemaju novca za nove projekte

Objavljen novi poziv na dokapitalizaciju Varteksa. Britanski fond Valtegra i dalje zainteresiran, investitora navodno ima još

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.11.2017. u 12:57

Zagreb, 101213.
Trg bana Jelacica, zgrada Varteksa, uprava.
Na fotografiji: Zoran Koscec - predsjednik Uprave Varteksa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zoran Koščec, predsjednik Uprave Varteksa

Dioničari Varteksa na glavnoj bi skupštini, sazvanoj za 29. prosinca, trebali odlučiti o povećanju temeljnog kapitala te tekstilne tvrtke za minimalno 15 do maksimalno 35 milijuna kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, jer Uprava ističe kako "postoje zainteresirani novi ulagatelji koji su iskazali volju i namjeru ulaganja" u Varteks. 

Uprava u obavijesti uz poziv za skupštinu ističe kako novi prijedlog dokapitalizacije u kojoj mogu sudjelovati i novi ulagatelji predlaže "s obzirom na protek vremena od zadnje glavne skupštine Varteksa na kojoj je donesena i odluka o provedbi dokapitalizacije društva, te na dodatnu zainteresiranost novih potencijalnih investitora".

Naime, sredinom kolovoza održana je glavna skupština Varteksa na kojoj su dioničari prihvatili prijedlog dokapitalizacije temeljem kojega bi u vlasničku strukturu Varteksa ušla britanska privatna investicijska kompanija Valtegra LLP, koja bi uložila 37,2 milijuna kuna, no nakon toga nije bilo obavijesti o toj dokapitalizaciji. U Upravi Varteksa kažu nam da su Britanci i dalje zainteresirani.

Dioničarima se za skupštinu sazvanu za kraj prosinca predlaže povećanje temeljnog kapitala s 22,2 milijuna kuna na minimalno 37,2 odnosno maksimalno 57,2 milijuna kuna. To bi se povećanje provelo izdavanjem najmanje 1,5 milijuna dionica do najviše 3,5 milijuna dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna.  

Nove dionice izdale bi se "iznad pari" (iznad nominalne vrijednosti), predviđeno je dnevnim redom skupštine. 

Upis novih dionica provest će se u dva kruga - prvi krug određuje se u trajanju do 15. siječnja 2018., a drugi upisni krug do 29. siječnja 2018.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako u danom roku za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno minimalno 1,5 milijuna dionica, odnosno temeljni kapital povećan za minimalno 15 milijuna kuna.

"Uprava i Nadzorni odbor predloženim ulaganjem u kratkom roku omogućiti društvu priljev svježeg kapitala i brže postizanje zadanih poslovnih ciljeva te omogućavanje normalnog i stabilnog poslovanja", ističe se u obrazloženju razloga za isključenje prava prvenstva postojećim dioničarima pri upisu novih dionica. 

Također navode i kako smatraju da dosadašnja temeljna financijska izvješća, relevantne reference te reputacija Varteksa na domaćem i inozemnim tržištima ukazuju na razvojni potencijal tvrtke, ali i kako je nužno provesti sveobuhvatni proces restrukturiranja.

"Varteks grupa uz određeni pomak nastavlja s zacrtanim projektima i aktivnostima vezanim uz  operativni dio poslovanja s posebnim naglaskom na poboljšanje tekuće likvidnosti. Pritom je važno napomenuti da su u tijeku pripremne aktivnosti vezane uz ugovaranje značajnog dijela novih poslova za početak 2018. godine. Od izuzetnog je značaja početkom 2018. godine osigurati i potreban radni kapital kao podršku svim započetim projektima i operativnim aktivnostima društva. S tim ciljem dostavljen je i novi prijedlog dokapitalizacije dioničarima Varteksa", navodi Uprava u obavijesti o "novom prijedlogu provedbe dokapitalizacije u kojoj mogu sudjelovati i novi ulagatelji".

Prema podacima na internetskoj stranici Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, najveći pojedinačni dioničar Varteksa je Nenad Bakić sa 17 posto. Kako je bilo najavljivano nakon glavne skupštine u kolovozu, britanski fond Valtegra je u dokapitalizaciji trebao ukupno steći 48,6 posto dionica Varteksa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo