Tržište kapitala

Očekuje se dobra turistička sezona, ulagači na Zagrebačkoj burzi navalili na dionice Arena Hospitality Group

    AUTOR:
    • Dean Žugčić

  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2017. u 17:06

Arena HospitalityGroup

Hotel Park Plaza Histria

Investitori su navalili na dionice hotelijera Arena Hospitality Group. Kroz ruke investitora na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak do 16 sati prošlo je više od 4600 dionica, vrijednih 2,2 milijuna kuna. Ukupan promet svih dionica je bio preko 5,7 milijuna kuna.  

Iako ove brojke na prvi pogled „ubadaju u oči“, kako neslužbeno saznajemo, dionicama kompanije se pojačano trgovalo zbog očekivanja ulagača o dobroj hrvatskoj turističkoj sezoni.

- Dionice Arene su već tjednima među najtrgovanijim dionicama i nije ni danas drugačije. Nije velika znanost zaključiti da investitori imaju velika očekivanje o dobrim rezultatima turističke sezone – rekao nam je dobro upućeni izvor iz brokerskih krugova.

U odnosu na ostale turističke kompanije, Arena ima puno dionica kojima se slobodno trguje na burzi, tzv. „free float“. Stoga, ne začuđuje da je dionica Arene danas bila veoma aktivna.

Arena je prije dva mjeseca u javnoj ponudi novih dionica od domaćih i stranih investitora skupila 788,36 milijuna kuna, objavila je kompanija 26. svibnja. Ulagačima se već isplatilo ući u vlasničku strukturu. Naime, oni su kupili dionice Arene 425 kuna, a njihova je cijena na burzi oko 13 posto viša.

Dio novca od uspješne javne ponude, kompanija je 26. lipnja iskoristila za kupnju 12 postotnog udjela u svojoj nizozemskoj podružnici Sugarhill Investments B.V od svog vlasnika, PPHE Hotel Grupe. Nakon ovog poteza hrvatski hotelijer u neizravnom vlasništvu ima cjelokupno poslovanje u Njemačkoj i Mađarskoj.

PPHE Hotel Grupa je međunarodna tvrtka za upravljanje brendiranih hotela. Hotelijer preko tvrtke Dvadeset osam drži 51,97 posto dionica Arene na Zagrebačkoj burzi, pokazali su podaci SKDD-a.

Arena je u svom portfelju ima 27 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili pod upravljanjem. Pulska kompanija ima više od 10.000 smještajnih jedinica u gradovima poput Berlina, Kölna, kao i Nürnberga, Budimpešte te turističkih odredišta u Istri. Arena također ima ekskluzivno pravo upravljanja i razvoja uglednog međunarodnog brenda Park Plaza u 18 zemalja srednje i istočne Europe.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo