PROJEKT HANZA MEDIE

Od ovog tjedna u Jutarnjem listu i Jutarnjem.hr: Analitički specijali "Budućnost Agrokora"

 Boris Kovačev / CROPIX

Izvanredna uprava Agrokora ovog je ponedjeljka predstavila planove održivosti kompanija u tom koncernu, a upravo u tom kontekstu Hanza Media i Jutarnji list kreću ovog tjedna s projektom “Budućnost Agrokora”, u print i web izdanjima.


Cilj projekta su ozbiljne analize mogućih scenarija za razrješenje krize u Agrokoru, jer ne samo da se tu radi o sudbinama pojedinih tvrtki iz tog sustava nego će to za posljedicu imati i strukturiranje i pozicioniranje dobrog dijela hrvatskoga gospodarstva u cjelini. Naravno, konačnu će odluku donijeti vjerovnici, a naši analitičari će pokušati dati realnu sliku stanja pojedinih društava i Agrokor grupe te moguće putove razvoja situacije.

Podsjetimo, prijedlog prvog nacrta nagodbe među vjerovnicima i Plana restrukturiranja Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, predstavit će do kraja ove godine, a vjerovnici moraju postići nagodbu najkasnije do 10. srpnja 2018. ili Agrokor ide u stečaj.

U cilju postizanja što veće analitičke dodane vrijednosti, svoje ekspertne uvide dat će i analitičari iz investicijsko-konzultantske tvrtke N3 - Damir Čukman i Maja Bešević Vlajo te drugi ekonomski analitičari. Ključne teme koje će biti analizirane odnose se, za početak, na “pogled unazad”, kako bi se prezentirala slika o pozadini problema Agrokora koji se našao u kriznoj situaciji ne samo zbog prezaduženosti i nelikvidnosti nego i knjigovodstvenog skandala. Potom ćemo dati presjek trenutačnog stanja konzorcija Agrokor - ukupno stanje grupe i glavni problemi Agrokor grupe i najvažnijih poduzeća, uz procjene ukupne razine duga i dubine problema sustava Agrokor.

Posebno ćemo tematizirati Prehrambenu diviziju u Agrokoru, uključujući i Agrokorove kompanije u inozemstvu iz te branše, te procjene rezultata i pozicija na kraju ove godine. Naravno, stanje grupe Maloprodaja (također RH i inozemstvo) bit će predmet posebne analize, kao i Poljoprivrede. Nakon uvida u “prošlost i sadašnjost Agrokora” pokušat ćemo dokučiti može li Agrokor preživjeti i u kojem obliku, što se ključno može (treba) dogoditi s Agrokorom kao cjelinom i pojedinim ključnim sastavnicama da bi opstao na tržištu. Na koncu ćemo dati i, prema procjenama analitičara iz tvrtke N3, najbolje scenarije za vjerovnike Agrokora, ali i za tvrtke iz koncerna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:36