NAJAVLJENA ŽALBA

ODLUKA SUDA U BiH Sberbanci odobrena ovrha nad dionicama Jamnice u Sarajevskom kiseljaku!

German Gref, generalni direktor Sberbanka
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena ovrha dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice, objavila je u ponedjeljak Jamnica, iz koje najavljuju da će podzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke burze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. listopada dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave - mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 260 milijuna kuna).

"Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice", navodi se u objavi.

Jamnica će "poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja", najavljuju iz te kompanije u sastavu Agrokor koncerna.

Od početka procesa izvanredne uprave, priopćili su nedavno iz Agrokora, pokrenuto je više parničnih i ovršnih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava u šest zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Kako je već u lipnju bilo jasno da ne žali sudjelovati u novom kreditiranju Agrokora putem roll-up modela kojim se osigurava prvenstvo naplate, smatrajući ga nepoštenim, Sberbank je pokranuo sudske procese u Hrvatskoj i Srbiji, a kasnije ih je proširio i na ostale zemlje u kojima koncern ima imovinu. Slovenski sud je priznao postupak izvanredne uprave pa su u toj zemlji obustavljeni postupci ovrhe, dok u Srbiji i BiH to nije slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:26