Dužni 230 milijuna kuna

OKONČANA DRAMA OKO PREDSTEČAJA U ZVEČEVU Agrokor kao vjerovnik u zadnji čas odobrio plan restrukturiranja, kompanija spašena

Zagreb, 111207.
Pozega, tvornica cokolade Zvecevo. Zvecevo posjeduje nekoliko jakih trgovackih marki, kao sto su: Samo ti, Volim te, Super, Mond, Fantasy, a najjaci brand im je cokolada Mikado. Mikado je bila prva u svijetu cokolada sa rizom.
Takodjer proizvode i alkoholna pica: Vinjak Trenk, Brandy, Barun..
Zdravko Alvir je predsjednik uprave i vlasnik tvornice cokolade Zvecevo.
Na slici: proizvodni pogon tvornice.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Prava drama odvijala se danas u prostorijama Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu, gdje su predstavnici Zvečeva s velikim nestrpljenjem čekali da stigne očitovanje Agrokora, njihova najvećeg vjerovnika u predstečajnom postupku. 

Agrokor je poslijepodne dao zeleno svjetlo za plan restrukturiranja i Zvečevo, postalo j ejasno, nastavlja s radom. Spašeno je, praktički, u zadnji čas.

 - Bilo je napeto, ali na kraju je sve odrađeno. Vjerovnici su glasovali dvotrećinskom većinom, a sve se otegnulo dok iz Agrokora nisu došli papiri koji potvrđuju da su i onik za ovakav plan restrukturiranja. Sada imamo potrebnu većinu, što znači da će biti potvrđena predstečajna nagodba i sada slijedi restrukturiranje prema već unaprijed utvrđenom planu, a prema kojem ide namirenje vjerovnika uz otpis tražbina od 70 posto, a ostalo u kvartalnim isplatama kroz četiri godine, rekao je Milan Nakić, predstečajni povjerenik Zvečeva.

Vjerovnici Zvečeva od ove tvrtke  potražuju ukupno 230,58 milijuna kuna, od kojih je 4,5 milijuna kuna osporeno. Riječ je o 324 vjerovnika, pri čemu banke potražuju gotovo 71 milijun kuna, Ministarstvu financija Zvečevo duguje 15,7 milijuna kuna, a Ministarstvu gospodarstva za robne zalihe 8,7 milijuna kuna.

Kad je riječ o Agrokoru sam koncern od Zvečeva potražuje 30 milijuna kuna, ali tu su i njegova povezana društva – Konzum više od 43 milijuna kuna, Velpro centar 6,6 milijuna kuna, Tisak oko 503.000 kuna te Žitnjak 354.000 kuna.

ELIPSO

Izdvajamo