Nagrađene

One su proglašene najuspješnijim hrvatskim poduzetnicama, pročitajte što ih pokreće

Tihana Šmitran, Anamarija Cicarelli, Selma Smajić i Josipa Maslać-Petričević
 Arhiva

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva izabrali su najuspješnije poduzetnice u Hrvatskoj u četiri kategorije.

Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je Josipa Maslać-Petričević, vlasnica Naftaline iz Zagreba. Taj je obrt jedan od vodećih hrvatskih proizvođača u tekstilnoj industriji. Ima čak 75 zaposlenih i tradiciju dugu 35 godina, objavili su.

„Nagradu smatram osobnim uspjehom, ali i velikim priznanjem za predani rad cijelog mojeg tima. Čast je to, obveza i kruna jedne karijere koja je imala svojih uspona i padova. Najveću privatnu i poslovnu traumu imala sam 1993. Te sam ratne godine doživjela bračni brodolom i financijski krah, a majku mi je pogodio moždani udar. Jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri bio je kada sam uspjela početi pozitivno poslovati. Nakon toga zaredao se niz uspješnih poslovnih projekata. Danas sam ponosna na fakultetsko obrazovanje svoje djece i činjenicu da će mi kći nastaviti voditi ovaj obiteljski posao“, kazala je primajući nagradu za najbolju hrvatsku poduzetnicu Josipa Maslać-Petričević.

Perspektivnom poduzetnicom godine proglašena je Selma Smajić, vlasnica i direktorica tvrtke Ures iz Umaga. Ta se tvrtka već više od dvadeset godina bavi uzgojem bilja i bobičastog voća, hortikulturom te cvjećarstvom.

„Sve je u mojoj karijeri teklo postepeno, zdravim, normalnim tempom. Nikako trkom. Uspjeh preko noći događa se rijetkima. Poslovanje se razvijalo od proizvodnje bilja, preko otvaranja jednog, pa drugog vrtnog centra i podizanja nasada bobičastog voća do ispunjenja još jednog sna - otvarenja cvjetnog studija Flores prošle godine“, kazala je Selma Smajić. Najveći problem, ističe, dijeli s većinom poduzetnika u Hrvatskoj, a to je nestabilan ekonomski sustav. Također smatra kako bi država trebala bolje regulirati ustupanje svojeg poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima.

Anamarija Cicarelli, vlasnica tvrtke Interligo iz Splita, bavi se unaprjeđenjem poslovanja malih poduzetnika u turizmu. Klijenti te tvrtke, baš kao i Interligo, bilježe rast poslovanja. Zato je Cicarelli proglašena Mikro poduzetnicom godine.

„Nakon što mi je propao posao zbog kojeg je otvorena tvrtka, sve kasnije teškoće su mi izgledale i bile premostive. Počela sam izdavati knjige te časopis Apartman plus, nizali su se trenuci u kojima sam svjedočila uspjehu naših klijenata. Ova me nagrada obvezuje da krenem korak dalje, u sljedeću fazu razvoja vlastitog poslovanja”, kazala je Cicarelli.

Start-up poduzetnicom godine proglašena je Tihana Šmitran, direktorica tvrtke Amulet Studio. Ta je produkcijska tvrtka osnovana prije tri godine, a danas zapošljava petero ljudi i ima devet stalnih vanjskih suradnika.

„Bilo je puno teških, ali i lijepih trenutaka. Velika prekretnica za moj tim bio je završetak produkcije animiranog serijala &Black&White koji nam je omogućio izlazak na globalno tržište u produkcijskom segmentu. Kao i u svakom poslu, mnogobrojni su padovi bili rezultat nepravde i tromosti našeg sustava. Na tim sam padovima zahvalna jer su mi omogućili da dobro upoznam sebe i poslovanje podignem na još višu razinu”, kazala je Tihana Šmitran. Njezina agencija domaćim i inozemnim klijentima nudi širok spektar kreativnih usluga u području marketinga, produkcije i inovativnih medija. Ove je godine dobila i sestrinsku tvrtku - Amulet Nordic u Estoniji, digitalni studio za animaciju koji razvija jedinstvene produkcijske projekte za globalno tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:31