Građevinarstvo

OPORAVAK Izdano više građevinskih dozvola, najviše za stambene zgrade

 Marko Todorov / CROPIX
Oporavak građevinske aktivnosti nastavljen je i tijekom studenog prošle godine. Kako, naime, pokazuju najnoviji podaci državne statistike, u studenom 2017. izdano je ukupno 826 građevinskih dozvola, što je 0,5 posto više nego nego u studenom godinu ranije.
Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u prvih 11 mjeseci prošle godine veći je za 20,2 posto nego tijekom prvih 11 mjeseci 2016. godine, otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Kada je riječ samo o studenom, više od četiri petine, ili 82,8 posto građevinskih dozvola, izdano je za zgrade, a samo 17,2 posto za ostale građevine. Najveći dio radova za koje su izdane građevinske dozvole, 71,9 posto, odnosi se na novogradnju, a ostatak na obnovu već postojećih objekata. Statistika nam govori i da je, prema izdanim građevinskim dozvolama u studenom prošle godine, predviđena gradnja 1.764 stana prosječne površine 82,8 kvadrata.
Iako se, dakle, oporavak građevine nastavlja, mada sporije od očekivanja, problemi s kojima se suočava ta djelatnost ostaju. Prije svega, radi se o nedostatku radne snage, koji je izravna posljedica masovnog iseljavanja, što je zahvatilo i građevinske radnike. Nadalje, u jednoj nedavno objavljenoj analizi o stanju hrvatske građevine upozorava se da Hrvatskoj kronično nedostaju veći infrastrukturni projekti, koji bi angažirali umrtvljene građevinske potencijale. To potvrđuju i podaci DZS-a, prema kojima se najveći dio građevinske aktivnosti odnosi na gradnju stanova, dok je gradnja drugih objekata razmjerno malo zastupljena.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:36