Isplata idući mjesec

OVE GODINE REKORDAN BROJ STIPENDIJA ZA OBRTNIČKA ZANIMANJA Hrvatsku obrtničku komoru obišla četiri ministra, obećali 21 milijun kuna za stipendije

U HOK-u je potpisan Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje, kojim je formalizirano partnerstvo HOK-a i niza državnih institucija
 hok

Vlada će ove godine dodijeliti 2400 stipendija za obrtnička zanimanja, za što je izdvojila 21 milijun kuna, što je najviše do sada, najavila je danas Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.
- Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija. Također, na raspolaganju je pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora. Cilj je postići sinergiju između zainteresiranosti obrtnika da primaju đake na naukovanje, a kroz same stipednije, da strukovna zanimanja budu što atraktivnija đacima - poručila je Dalić na skupu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).
U HOK-u je danas potpisan Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje, kojim je formalizirano partnerstvo HOK-a i niza državnih institucija. Tu se posebno ističu ministarstva gospodarstva, znanosti i obrazovanja, rada i mirovinskog sustava i turizma, kao i Agencije za strukovno obrazovanje te HGK. Osim Dalić, skupu u HOK-u prisustvovali su i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, Gari Cappelli, ministar turizma, i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, kao i Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.
Isplata prvog obroka stipendija za obrtnička zanimanja, istakla je Dalić, trebala bi krenuti tijekom veljače. Najavila je i skore izmjene Zakona o obrtu, koje bi se u zakonodavnoj proceduri trebale naći tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja, a kojima je cilj vraćanje starih obrtničkih praksi, posebno onih vezanih uz polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provedbom strukovne nastave kod obrtnika, stoji u priopćenju HOK-a.
Pavić je, pak, podsjetio da je Vlada u ovoj godini osigurala 2,5 milijarde kuna za razne programe zapošljavanja, od čega 1,6 milijardu kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja.
- Gotovo sve mjere za poticanje zapošljavanja u sebi imaju uključeno obrazovanje, a neke su fokusirane upravo na naukovanje i obrtnička zanimanja. Ovakva potpora je signal da ova Vlada na tome ozbiljno radi - istakao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:43