Kako je raditi s državnom tvrtkom

Plaćat će fakture za 15 dana. I više neće 'otimati' 1% iznosa ako plate prije krajnjeg roka!

Ministar Oleg Butkovic i Josip Škorić (Hrvatske ceste): Radovi na obilaznici oko Vodica
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Uprava Hrvatskih cesta donijela je odluku da će ubuduće svim građevinskim tvrtkama umjesto u 60 plaćati maksimalno u roku 15 dana. Ta bi odluka dodatno mogla pomoći građevinskom sektoru koji ionako muku muči s naplatom. Hrvatske ceste su tako prva državna tvrtka koja je donijela takvu odluku.

No, Uprava te državne tvrtke donijela je još jednu, za građevinare iznimno važnu odluku. Hrvatske ceste više neće tvrtkama uzimati jedan posto od iznosa fakture ukoliko plate prije krajnjeg roka plaćanja. Naime, do sada su Hrvatske ceste ukoliko bi fakturu platile prije prije šezdesetog dana umanjile iznos duga za jedan posto.

Dakle, ukoliko račun plate 59. dan, iznos se umanjuje za jedan posto. Kako saznajemo, na taj su način Hrvatske ceste godišnje od građevinskih tvrtki ‘naplatile’ odnosno uštedjele milijun kuna. No, nije to samo praksa u Hrvatskim cestama. U Hrvatskim autocestama takva je odluka na snazi već deset godina. Ipak, kako doznajemo, u toj tvrtki nemaju namjeru promijeniti tu odredbu.

U Hrvatskim cestama pak razmišljaju na drugi način i smatraju kako i na ovaj način mogu pomoći građevinskom sektoru. Tvrtka na računu ima dovoljno novca za isplatu građevincima odmah po obradi faktura. “Pa nismo mi banka da čuvamo novce. Želimo naručene i obavljene radove po obradi fakture platiti što prije”, kaže nam jedan sugovornik. Prema njegovim riječima, HC u ovom trenutku na računu ima dovoljno novca jer u posljednjih pet mjeseci zapravo nije bilo aktivnosti te nije bilo potrebe za plaćanjima.

No, bez obzira na ovako povoljne odluke za građevinske tvrtke, i Hrvatske ceste muče se s restrukturiranjem trenutnog duga. Tvrtka je u ovom trenutku u pregovorima sa Svjetskom bankom i drugim međunarodnim financijskim institucijama kako bi se dogovorilo što povoljnije dugoročno financiranje i restrukturiranje dugovanja.

Osim pregovora s međunarodnim institucijama, Hrvatske ceste su tijekom ove godine uspostavile održivi model poslovanja koji im je već donio pozitivne financijske rezultate te je tvrtka ostvarila 80,6 milijuna kuna suficita, što će u konačnici rezultirati manjim kreditnim zaduženjima. U ovoj godini Hrvatske ceste bankama moraju vratiti 185,7 milijuna eura glavnice kreditnog zaduženja. Sljedeća je godina još teža jer tvrtka mora vratiti 228,7 milijuna eura glavnice. S obzirom na takve obveze potpuno je jasno kako tvrtka mora sklopiti novi financijski aranžman kako bi mogla servisirati dugove i neometano obavljati poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:10