Agram i Agrokor

POSLOVNE VEZE 'HRVATSKOG KRALJA OSIGURANJA' I IVICE TODORIĆA Još 2005. kupio je od Agrokora Kreditnu banku Zagreb, a potom s njime ostao čvrsto vezan

Dubravko Grgić

Koja je namjera Agram grupacije u većinskom vlasništvu Dubravka Grgića oko Agrokorovih kompanija, odnosno kakvi su njegovi odnosi s Ivicom Todorićem, pitanje je koje već neko vrijeme ‘visi u zraku’, a koliko je odgovor na njega važan postalo je jasno upravo danas - kada je objavljeno da Agram drži više od 25 posto dionica Konzuma.

Konzum, naime, nije izlistan na burzi, pa kompanija nema obavezu izvještavati poslovnu javnost o svakoj promjeni.

Do tih je dionica Grgić došao preko repo ugovora, kao što je došao i do većinskog udjela u porečkoj Agrolaguni, koja je također pod postupkom izvanredne uprave zbog ‘lex Agrokora’. Agrokorov udjel u Agrolaguni pao je na 34,2 posto, a Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje (dijelovi Agram grupacije) drže 51 posto. Agram je na isti način povećao vlasničke udjele u Belju i Vupiku.

Predstavnik Agrama bio je u ponedjeljak na glavnoj skupštini protiv opoziva Ivice Todorića iz Nadzornog odbora Konzuma, ali je Todorić nakon nekoliko sati sam podnio ostavku. Što će biti dalje i kako će Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru, početi s procesom restrukturiranja tog trgovačkog lanca, nije još jasno. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je cijelu situaciju, prije ostavke Ivice Todorića, komentirala rekavši da se Todorić ‘izgubio u svojim kombinacijama’ ali da on neće moći utjecati na restrukturiranje.

Inače, ‘hrvatski kralj osiguranja’, kako se svojedobno nazivalo kontroverznog Dubravka Grgića, 2005. godine je od Agrokora kupio Kreditnu banku Zagreb, a nakon toga ostali su poslovno povezani.

U medijima je objavljeno da se tada Agrokor obvezao dio platnog prometa obavljati putem KBZ-a. Ta obveza je u međuvremenu istekla, ali su veze s Agrokorom kroz razne financijske aranžmane ostale snažne. Izloženost banke tom koncernu bila je i predmetom posebne analize supervizora (HNB-a), koji su potom banci odredili rok za smanjenje izloženosti, pisao je Poslovni dnevnik.

Kako je Hrvatska narodna banka objavila u travnju, tijekom pet godina, u razdoblju od 2012. do 2016. godine, HNB je proveo 27 nadzora banaka u okviru kojih je izdano 27 zapisnika kojima su ustanovljene nepravilnosti i naložene mjere u 16 banaka, u pogledu izloženosti tih banaka sustavu Agrokor. Među njima je bila i Kreditna banka Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:45