NAKON ŠTESTOMJESEČNIH PREGOVORA

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA Najniža bruto osnovna plaća 4.700 kn za tipična radna mjesta kao što su konobari, kuhari, slastičari...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2018. u 13:03

Zagreb, 220517. Kafic The Place u Teslinoj ulici u ponudi ima nekoliko novih koktela koje je osmislio njihov barmen Daniel Dilber. Na fotografiji: Daniel Dilber.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

U sektoru turizma socijalni partneri postigli su dogovor i nakon šestomjesečnih pregovora sklopili novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva, čije su potpisnice HUP Udruga ugostiteljstva i turizma te Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Novi kolektivni ugovor ugostiteljstva kao takav zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike ovog sektora, te kao najveću novinu donosi značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja koja stupaju na snagu već ovaj mjesec.

S obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje posebno je pritom važno zadržavanje mogućnosti korištenja preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, tvrdi se u priopćenju iz HUP-a.

Plaće su povećane za 10 % odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.700,00 kn za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara… Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima.

- Ljudski potencijali najveći su izazov za daljnji razvoj turizma. S jedne strane, turizam je po prilikama za posao i mogućnostima razvoja karijere trenutno najpoželjniji i najperspektivniji sektor u Hrvatskoj. S druge strane, pred nama je još puno posla da stvorimo konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. S novim granskim kolektivnim ugovorom osigurava se kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, te se kontinuirano unaprjeđuju uvjeti rada - istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma povodom sklapanja novog Kolektivnog ugovora.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga zaključio je: - Samo s većim plaćama i boljim uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanje naših radnika i zainteresirati mlade za obrazovanje u turizmu. Kolektivni ugovor ugostiteljstva važan je i za suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno što je zajednički interes nas sindikata i naših partnera u HUP-u. Pritom očekujemo i podršku države, odnosno da će resorno ministarstvo rada podržati naše napore  kroz proširenje primjene kolektivnog ugovora na sve ugostitelje u Hrvatskoj i osigurati stabilno poslovno okruženje.

 

 

Izdvajamo