DANI DIGITALNOG TRANSPORTA

Potpisan ugovor o financiranju izgradnje 222 brze i 30 ultrabrzih punionica električnih vozila u srednjoj i istočnoj Europi, dio će biti u Hrvatskoj

 Denis Jerković / HANZA MEDIA

Konzorcij NETX-E i Europska komisija potpisali su ugovor o financiranju izgradnje 222 brze i 30 ultra brzih punionica električnih vozila u državama srednje i istočne Europe među kojima je i Hrvatska, izvijestili su iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Ugovor je potpisan na Danima digitalnog transporta u Tallinnu, a partneri konzorcija NEXT-E potpisali su ga s agencijom INEA. Njime će se omogućiti izgradnja mreže punionica za električna vozila (EV) u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Konzorciju NEXT-E bit će odobreno 18,84 milijuna eura za provođenje projekta, što je najveća subvencija dosad odobrena u okviru CEF-a (Connecting Europe Facility) za projekt EV-a. Konzorcij će instalirati 222 multistandardne brze punionice (50kW) te 30 ultrabrzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže. Tako će prvi put biti moguće prijeći velike udaljenosti duž niza kohezijskih država, u potpunosti na električni pogon te biti povezan sa susjednim državama.

Konzorcij čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svim državama sudionicama), Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj, PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj) te Nissan i BMW.

"U političkom smislu, NEXT-E je važan inovativni projekt u koji je uloženo mnogo truda industrije te poticaja i podrške od strane Europske komisije. Očita je i uska suradnja s ostalim sličnim projektima, što naglašava maksimalno povećanje europskog utjecaja i dosega politike vezane uz središnju mrežu koridora. Cilj naše politike je konačno omogućiti građanima da putuju cijelom Europskom unijom koristeći vozila s alternativnim gorivom", rekao je direktor Opće uprave za mobilnost i promet pri Europskoj komisiji Herald Ruijters.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić kazao je da sudjelovanje u projektu NEXT-E za HEP predstavlja veliki međunarodni iskorak u pogledu suradnje s respektabilnim energetskim tvrtkama u Europi, kako u preuzimanju iskustava već razvijenih tržišta elektromobilnosti, tako i kreiranju novih i inovativnih poslovnih modela.

"U HEP-ovoj proizvodnji električne energije prosječno više od 70 posto na godišnjoj razini čine izvori koji ne emitiraju C02 tako da se razvoj elektromobilnosti izvrsno uklapa u našu niskougljičnu viziju razvoja", izjavio je Jukić.

Trenutno su EV punionice razbacane i često nekoordinirane što stvara rizik od preklapanja ili prekida u mreži. Projekt NEXT-E pokrenut je da bi odgovorio na taj izazov i da bi stvorio stalnu i isplativu mrežu koja osigurava mogućnost vožnje na duge pruge te preko granica. Projekt će također iskoristiti dosadašnje iskustvo u državama koje do sada nisu imale značajnih aktivnosti s električnim vozilima, poput Mađarske ili Rumunjske.

Očekuje se da će postavljanje brzih punionica započeti 2018., dok je postavljanje ultra brzih punionica u planu za 2019. da bi se pripremili za dolazak nove generacije električnih vozila za velike udaljenosti. Očekuje se da će postavljanje punionica biti završeno do kraja 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:26