'To su svi trebali učiniti'

POUČAK BRANKA ROGLIĆA (ORBICO): Čim je vidio da Todorićev sustav posrće, aktivirao je zadužnicu. Menadžere Agrokorovih dobavljača bi posmjenjivao

Branko Roglić, Orbico grupa
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Osvrćući se na slučaj "Agrokor" u današnjoj emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan", poduzetnik i vlasnik Orbico grupe Branko Roglić rekao je da je to sve velika enigma.

On je na samome početku krize među prvima aktivirao zadužnicu prema Agrokoru ne bi li naplatio dug.

„Shvatio sam da gospodin Todorić više ne upravlja sustavom, izgubio je kontrolu i ja sam onda želio naplatiti svoje potraživanje. Mislim da nisam pogriješio i mislim da bi to tako svatko trebao učiniti. Ono što me muči je to - kakvi su to vlasnici i kakav je to menadžment kod dobavljača koji su omogućili da su toliko izloženi prema jednom kupcu. Kad bih ja bio vlasnik, ja bih odmah sve te menadžmente posmjenjivao. Taj menadžment nema nikakvog uvida u stanje poslovanja niti ima viziju dugoročne održivosti tih poduzeća“, rekao je Roglić.

„Što se tiče Agrokora, mislim da je Vlada učinila jedinu moguću stvar. Ona je problem odgodila, netko će tu rupu morati popuniti, ali mislim da je bolje da se ona puni kasnije, nego u trenutku kada se to dogodilo“, kazao je Roglić. Na pitanje hoće li to država morati plaćati, odgovorio je kako smatra da će djelomično trebati to učiniti. „Mislim da sam Agrokor neće moći generirati toliko novca da bi mogli oko 50 ili 60 milijardi kuna vratiti“, napominje Roglić.

Drugi problem kojega ističe je ogroman broj sudskih procesa. „Ne znam hoće li ti procesi biti riješeni u 10-ak godina“, dodaje.

„Očekivao sam ovakvu reakciju Sberbanke, jer se banka želi naplatiti. Pitanje je hoće li oni uspjeti dokazati da je to bila nacionalizacija Agrokora. Ja mislim da to nije bila nacionalizacija Agrokora, nego privremeno preuzimanje upravljanja. Kako će to završiti na sudu, samo Bog zna“, rekao je Roglić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:27