Posljedice krize Agrokora

POZADINA NOVOG PARTNERSTVA Tommy otkupljuje Franckove dugove prema bankama i daje injekciju keša, Atlantic niječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja

Zagreb, 070217. Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20. Na fotografiji: napunjene kutije s cajem na traci. Foto: Dragan Matic/CROPIX
 Dragan Matić / HANZA MEDIA
Kriza u Agrokoru ne samo da ubrzava promjene u hrvatskim kompanijama, nego, čini se, širom otvara vrata i do jučer još neočekivanim dokapitalizacijama i akvizicijama.
Najsvježiji primjer toga je dokapitalizacija Francka, jednog od vodećih hrvatskih proizvođača kave i čaja, od splitskog lanca supermarketa Tommy. Iako se iznos koji će Tommy usmjeriti prema Francku, nakon što glavne skupštine obiju tvrtki daju zeleno svjetlo dokapitalizaciji, još krije, u poslovnim krugovima i medijima već se pojavila informacija da je riječ o poslu od desetak milijuna eura. No, potvrdu te informacije jučer se nije moglo dobiti ni u Francku ni u Tommyju, uz obrazloženje da stvari nisu gotove dok ih ne odobre nadležna tijela u obje tvrtke. Dio naših sugovornika tvrdi da Tommy otkupljuje Franckove dugove prema bankama, i to uz poveći diskont, a da je samo dio novca spreman i upumpati u Artukovićevu tvrtku.

VIDE PRILIKU

Ivan Artuković, čelni čovjek Francka, u intervjuu za Lider rekao je da su se našli na udaru svojih najvećih konkurenata. Naravno, on nije upro prstom ni u koga, no navodno se radi o Atlantic Grupi.
- Upoznati smo s aktivnostima jednog od naših najvećih konkurenata usmjerenim prema našim bankama očito s neprijateljskim namjerama da preuzimanjem dugova uz diskont preuzme Franck - otkrio je.
Dakle, riječ jest o otkupu dugovanja, a prema informacijama iz kuloara, Atlantic je pokušavao kupiti Franckove dugove, ali to još nije uspio napraviti. Neki od naših sugovornika kažu i da se zapravo radi o pokušaju otkupa regresnih mjenica koje je Franck dobivao od Agrokora.
- Oni sada vide priliku za preuzimanje Francka. No, kako Atlantic Grupa ima proizvodnju u Sloveniji, pravo je pitanje što bi u slučaju preuzimanja bilo s Franckom. Što će im, uostalom, proizvodnja kave na dvije tako bliske lokacije - pita se jedan naš sugovornik.

ODBACUJU TVRDNJE

U Atlanticu, međutim, odbacuju tvrdnje da pokušavaju preuzeti Franck. I u financijskim krugovima jučer se moglo čuti da tvrtka Emila Tedeschija dosad nije pokušala otkupiti dugove Francka.
- Nismo razgovarali ni s jednom bankom, ni s bilo kim drugim, o otkupu Franckovih dugovanja - kratko su nam rekli u Atlantic Grupi.
I Damir Novotny, ekonomski analitičar, kaže da ga ne bi čudilo kad bi Atlantic Grupa pokušala preuzeti Franck. U poslu koji je Franck sklopio s Tommyjem, Novotny vidi samo kratkoročnu slamku spasa za zagrebačkog proizvođača kave i čaja.
- Ako su točne informacije o ulaganju Tommyja u Franck od desetak milijuna eura, onda to za zagrebačku tvrtku ne bi bilo dovoljno. Njoj je u Agrokoru ostalo zarobljeno puno više novca. Franck će prije ili kasnije morati potražiti strateškog partnera iz biznisa kojim se bavi, a koji bi im omogućio daljnji razvoj - poručuje Novotny.

SLAMKA SPASA

Slična sudbina, dodaje, čeka i ostale ranjene dobavljače Agrokora, posebno one koji su u poslovanju najviše bili orijentirani na Konzum. Svi će se oni, naglašava, suočiti s otpisom potraživanja od Agrokora, koji bi mogao dosegnuti i 70 posto, što znači da će morati potražiti strateške partnere.
- Može se reći da je kriza u Agrokoru potaknula novi ciklus strateških promjena u hrvatskim tvrtkama. Svima je zajedničko da trebaju svježi kapital. Zato je puno realnije očekivati da kapital dođe iz Austrije i Italije, pa čak i Češke, Slovačke i Poljske, koje imaju jake kompanije - zaključuje Novotny.
Dodajmo da su se pojedine strane investicijske banke već zanimale za otkup potraživanja po regresnim mjenicama, primjerice JP Morgan i Merrill Lynch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:07