MATO VIOLIĆ MATUŠKO

POZNATI HRVATSKI VINAR ŠIRI SVOJE POSLOVANJE Kupio je novi vinograd na jugu Hvara u kojem će proizvoditi ekološko vino

    AUTOR:
    • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.04.2018. u 10:35

Potomje, poluotok Peljesac , 260911.
Reportaza o jematvi (berbi grozdja) na podrucju mjesta Potomje na Peljescu .Na fotografiji :Mato Violic Matusko ,vlasnik podruma i vinarije Matusko.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Mato Violić Matuško

 

Nakon što je prije dvije godine kupio vinograd površine nešto veće od pet hektara u Iloku poznati pelješki vinar Mato Violić Matuško kupio je vinograd na južnim padinama Hvara. Taj vinograd nalazi se na jednom od najboljih položaja čuvene dalmatinske sorte plavac mali iznad mjesta Sveta Nedjelja. Smješten je u neposrednoj blizini jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara pokojnog Zlatana Plenkovića. To je uz Dingač i Postup položaje gdje ovaj pelješki vinar ima vinograde, najbolji položaj za ovu najpoznatiju dalmatinsku i hrvatsku crnu sortu.

Vinariju s jednim od ponajboljih podruma Matuško ima u mjestu Potomje na Pelješcu, a ona godišnje u podrum primi oko 70 000 turista. Prilikom posjeta predsjednika Srbije Hrvatskoj na zajedničkoj večeri s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović posluživao se Matuškov Dingač.

- Vinograd koji smo kupili posađen je 1999. godine, a kupili smo i nešto terena za posaditi dodatne nove loze. To je doista najbolja pozicija i nalazio se na strmim padinama iznad Svete Nedjelje. Kompleks i vinograd smo kupili od tamošnjeg vinogradara Ive Kolumbića. Taj vinograd ima oko 4.000 loza, a zasadit ćemo još oko 3.500 trsova plavca malog. Površina kompleksa koji smo kupili je oko 11.400 metara četvornih. Radi se o ekološki čistoj zoni s koje ćemo proizvoditi ekološko vino. Radi se o sličnoj poziciji kao Dingač s koje se dobivaju vrhunski rezultati - ističe Mato Violić Matuško, vlasnik Matuško vina iz Potomja.

Kaže da se na ovaj poslovni potez odlučio jer je širenje vinograda na položajima Dingač i Postup limitirano.

- Nama trebaju novi vinogradi upravo na najčuvenijim i najboljim položajima kako bi osigurali dovoljno grožđa za vina iz našeg najvišeg razreda. I ovo godine smo na Pelješcu posadili oko 5.000 loza pošipa, 3.700 loza plavca malog na položaju Dingač te oko 1.000 loza sorte rukatac. Podizanje novih vinograda nastavit ćemo i narednih godina - zaključio je.

Zaokružena investicija u podrum

Matuško vina su krajem godine dovršila investiciju u podrum namijenjen čuvanju i odležavanju bijelih vina i vina u amforama tako da sada podrum ima ukupnu površinu od preko 2.000 četvornih metara.

- Podrum ima više od 800 barrique bačvi i naravno najmoderniju opremu za proizvodnju vina, a tu je i banka vina i arhiva. U novom dijelu podruma koji smo uredili za naša bijela vina stavili smo staklene vitrine i spremnike te smo jedan podrumski prolaz s obje strane opremili s amforama. Tu se nalazi stotinu amfora različite zapremine od 18 do 35 litara. Razvijamo proizvodnju bijelih vina koja sada već iznosi oko 70 000 litara. Iz iločkog vinograda dobijem odličnu graševinu i traminac. Zadovoljan sam i smatram to odličnim poslovnim potezom. Od toga grožđa radim kupažu.

Skupa s iločkim vinarom Zlatkom Bošnjakom proizvest ću vino Popola od graševine i pošipa. Početkom prošle godine izvezli smo 8000 boca vina Royal Dingača. Izvozio sam ga po cijeni od 33 eura po boci, što je veliki uspjeh jer vino iznad 30 eura u svijetu može proizvesti vrlo malo proizvođača vina. To je gornji visoki rang svjetskih cijena vina. Ponovno spremamo sličnu isporuku kineskim kupcima i očekujemo nove količine naših vina iz gornjeg platnog razreda na kineskom tržištu. Rastu nam i ostala tržišta - otkrio je Violić Matuško.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo