A sada dokapitalizacija

PRAVOSUDNI FINALE ZA BADEL 1862 Đakovački Meteor kao strateški partner ima tri mjeseca da im uplati 51 milijun kuna i dug pretvori u kapital

Darko Knez, direktor i suvlasnik Meteor grupe
 Danijela Peračić / CROPIX
Maratonska predstečajna nagodba Badela 1862 doživjela je danas svoj pravosudni finale. Naime, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke burze, rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu - Stalne službe u Karlovcu, kojom se odobrava predstečajna nagodba za Badel, postalo je pravomoćno, čime se otvara put đakovačkom Meteoru da dokapitalizira vodećeg domaćeg proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića.


Predstečajna nagodba u Badelu otvorena je još 23. travnja 2013. godine, ali je prekinuta 29. srpnja iste godine, a nastavljena je 3. studenoga prošle godine. U međuvremenu, za strateškog je partnera Badela izabrana đakovačka Meteor grupa, koja je na javnom natječaju pobijedila slovački St. Nicolaus. Meteor sada treba dokapitalizirati Badel, kako je i predviđeno planom restrukturiranja.

U Badelu ističu kako je njihovo operativno poslovanje i bez dokapitalizacije dobro. Ipak, jasno je da kompanija teško može opstati bez financijske injekcije. Ukupna potraživanja vjerovnika Badela utvrđena su na predstečajnom ročištu krajem prošle godine u iznosu od 340,7 milijuna kuna. S druge strane, izmijenjenim planom restrukturiranja Badela predviđa se otpis 251,9 milijuna kuna i refinanciranje neotpisanog dijela duga, kao i dokapitalizacija. Meteor bi pritom, kako je već objavljeno, u kapital konvertirao 139,5 milijuna kuna duga, a u novcu bi uplatio 51 milijun kuna.
Kako doznajemo, do kraja tjedna trebao bi biti objavljen javni poziv za dokapitalizaciju. Iako upućeni smatraju da se radi samo o formalnosti, budući da je već odabran Meteor kao strateški parnter, naši izvori podsjećaju kako se radi o uvjetnoj suglasnosti, budući da Meteor mora dokapitalizirati kompaniju. Rok za uplatu mu je 90 dana. Ako đakovačka kompanija to ne napravi u tom roku, može se krenuti u potragu za drugim ulagačem, koji bi onda od Meteora otkupio tražbine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:02