DEMANTIRALI SLOVENSKA NAGAĐANJA

PREDSJEDNIK UPRAVE PIVCA 'Ne preuzimamo Kras, moguće da je došlo do greške jer smo mi suvlasnici Kraša'

 CROPIX

Napisi u slovenskim medijma da bi Mesna industrija Kras iz Sežane uskoro trebala dobiti novog vlasnika te da bi to mogla biti Mesna industrija Braća Pivac, izazvali su čuđenje suvlasnika te vrgoračke tvrtke i njezina predsjednika Uprave, Ivice Pivca.

On nam je rekao da prema mesnoj industriji Kras nisu poduzimali nikakve radnje te da ne zna otkud su se spomenute informacije pojavile. - Moguće je da je greška nastala zato što smo mi suvlasnici Kraša, a ne Krasa - našalio se Ivica Pivac.

Kras, koji je poznati proizvođač, između ostalog, i najpoznatijeg slovenskog pršuta te mortadele i ostalih suhomesnatih proizvoda, već je neko vrijeme u problemima, najviše zbog prezaduženosti. Problemi su slojeviti i nisu od jučer, a jedan od posljednjih koji je još više zakomplicirao situaciju je preuzimanje Mesnina dežele Kranjske od Mercatora. Kao mogući kupac Krasa spominjao se i Delta Holding iz Srbije, ali do akvizicije nije došlo.

Mesna industrija braća Pivac ima konsolidirani prihod od 1,5 milijardi kuna, a nekonsolidirani je oko 2 milijarde. Dobit oscilira iz godine u godinu, a EBITDA je između 5 i 8%. Grupacija uz istoimenu tvrtku uključuje niz većih i manjih tvrtki. Od većih tvrtrki, u njoj su PPK Karlovac, Dalmesso iz Klisa i Vajda iz Čakovca. Vlasnici Ivica, Tonči i Neven Pivac imaju i turističku tvrtku Sol tourism, u čijem su portfelju tri hotela - dva u Makarskoj i jedan u Dubrovniku, gdje imaju i jedan hostel.

Najveći su pojedinačni dioničar u Krašu, a posjeduju i značajan udjel u Hotelima Makarska, koje je država nedavno prodala Valamar Rivieri. Mesna industrija Braća Pivac sada proizvodi više od 150.000 pršuta, a proizvodnju namjerava udvostručiti, zbog čega je u poslovnoj zoni Ravča krenula u investiciju vrijednu između 10 i 12 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:30