ODLUKA LESAFFRE GRUPE

PROIZVODNJA DI-GO KVASCA SELI U MAĐARSKU? Tvrtka zadržava 88 radnika u Hrvatskoj koji će i dalje razvijati pekarske dodatke i pakirati suhi kvasac

, Image: 14126208, License: Rights-managed, Restrictions: NOT AVAILABLE FOR EDITORIAL USE IN CZECH REPUBLIC, SLOVAKIA, GERMANY, HUNGARY, POLAND, RUSSIAN FEDERATION. NOT AVAILABLE FOR USE IN CZECH REPUBLIC, GERMANY, HUNGARY, POLAND, RUSSIAN FEDERATION,SLOVAKIA., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imagefood BM
Profimedia, Imagefood BM

Od početka svibnja Di-go kvasac više se, po svemu sudeći, neće proizvoditi u Hrvatskoj, a bez posla će ostati 60 od ukupno oko 150 zaposlenika tvrtke Kvasac iz Prigorja Brdovečkog, koji je u sastavu francuske Lesaffre grupe.

Posljedica je to, stoji u priopćenju Kvasca, restrukturiranja poslovanja, u sklopu kojeg će tvrtka prestati proizvoditi svjež kvasac u tvornici u Prigorju Brdovečkom. Iz tvrtke ne kažu u koju će se zemlju prenijeti proizvodnja kvasca, već se samo ističe da će se ona odvijati u "sestrinskim tvrtkama u zemljama EU". Prema neslužbenim informacijama, pak, proizvodnja kvasca najvjerojatnije seli u Mađarsku, u kojoj su znatno niži troškovi proizvodnje, a otkako je Hrvatska pristupila EU, više nema ni prepreka slobodi kretanja robe s obje strane Drave i Mure.

U priopćenju Kvasca se ističe kako je na odluku o preseljenju proizvodnje kvasca utjecalo i stanje na pekarskom tržištu u Hrvatskoj. Naime, potrošnja kvasca sve je manja, dijelom i zbog sve veće kupnje kruha u trgovačkim centrima, u koje se on najčešće dovozi smrznut, što znači da se njegova proizvodnja obavlja drugdje. Kvasac zbog toga, upozorava se u priopćenju, snosi visoke troškove proizvodnje u usporedbi s ostalim tvornicama u regiji, te je stoga prisiljen na promjene.

- Sve to neće dovesti do poremećaja u opskrbi tržišta Hrvatske i okolnih zemalja ni kvascem, ni proizvodima za pekarstvo - naglašava Martin Halusek, direktor Kvasca, za Jutarnji list.

Dodaje kako se vode razgovori sa sindikatima o sudbini radnika, Naime, očekuje se da će tvrtka nakon restrukturiranja zadržati 88 radnika, budući da dio njene proizvodnje nastavlja s radom, dok bi 60 radnika trebalo ući u program zbrinjavanja.

- Tvrtka će uložiti maksimalne napore kako bi osigurala atraktivne otpremnine, odgovarajuću podršku za prekvalifikaciju otpuštenih zaposlenika, program njihove pripreme za traženje drugih radnih mjesta i dodatni socijalni program za najpogođenije zaposlenike - zaključio je Halusek.

Inače, Kvasac će nastaviti proizvoditi i dalje razvijati pekarske dodatke i pakirati suhi kvasac. Dugoročno, Kvasac planira usmjeriti ulaganja u proširenje proizvodnje pekarskih dodataka, tvrde u toj tvrtki.

Izdvajamo