VRIJEDNA INVESTICIJA

PROJEKT OD 34 MIL. EURA U SLAVONIJI Povratnik iz Francuske gradi jednu od najvećih ekoloških elektrana, a u školskom će vrtu pokušati uzgojiti banane

 Profimedia, Sciencephoto RM

Jedna od najvećih ekoloških elektrana u Hrvatskoj – na drvnu sječku, upravo se gradi u Grubišnom Polju, objavio je jučer HRT. Radi se o projektu, vrijednom 34 milijuna eura koji je pokrenuo investitor Laurent Sessa, Hrvat povratnik rođen u Francuskoj.

Energanu će voditi Finci, njihova je i tehnologija, dok će se toplinska energija koja nastane koristiti za sušenje drva i tako pomoći rad malih pilana.

“Bit će to prvi pogon za sušenje drva koji nudi tu uslugu u Hrvatskoj. Do sada su samo pilane imale svoje sušare i nitko nije nudio sušenje drva za male pilane koje nemaju sredstva za kupiti sušare pa su morali izvoziti vlažno drvo”, naveo je Sessa u reportaži HRT-a.

Dodanim vrijednostima ovog projekta tu nije kraj. Naime, osim što će se u energani, kada se dovrši krajem ove godine, otvoriti tridesetak novih radnih mjesta, na gradilištu je do sada radilo već 360 radnika, a među 48 podizvođača 95 posto je upravo hrvatskih tvrtki, istaknuo je Branimir Galić, glavni inženjer gradilišta. Trebale bi profitirati i lokalne škole s kojima Sessa planira osnovati permakulturne vrtove te kratko dodaje: “Imamo ludu ideju da uzgajamo banane u Grubišnom Polju.”

Koristi bi trebali imati i poljoprivrednici koji će energijom iz nove elektrane moći grijati plastenike. Uz to, Grad planira još jednu investiciju financiranu europskim sredstvima – laboratorij u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, rekao je grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:36