Smanjenje naknade

PRVI KORAK VAŽAN ZA DIGITALNU AGENDU Telekomima država ‘oslobađa’ 200 milijuna kuna za investicije

Arhiva

Boris Drilo

Ministarstvo prometa ovaj je tjedan otvorilo savjetovanje o nacrtu izmjenama Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, kojim se predlaže da se smanji visina godišnje naknade za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra, i to za jednu trećinu.
Ta naknada čini sastavni dio godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u javnoj mreži. Izmjenama se dosadašnji faktor 60 zamjenjuje faktorom 40.
Tim smanjenjem provest će se, tvrde u Ministarstvu, rasterećenje investicijskog potencijala operatora pokretnih komunikacija kao jedna od mjera administrativnog rasterećenja gospodarstva.
“To smanjenje trebalo bi pozitivno utjecati na stvaranje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja, a osobito za poticanje ulaganja u razvoj pokretnih mreža nove generacije i gradnju širokopojasne infrastrukture velikih brzina”, piše u obrazloženju Ministarstva.
 

Dodatni uteg

Međutim, u Ministarstvu nismo mogli dobiti informaciju o tome koliko ukupno iznosi to smanjenje naknade na godišnjoj razini, a ni u telekomunikacijskim kompanijama nisu bili voljni ustupiti službenu informaciju, kao ni u HUO-ovoj Udruzi informatičke i komunikacijske djelatnosti.
No, neslužbene informacije kažu da su veliki operatori plaćali do sada oko 230 milijuna kuna godišnje, a naknada ovisi o jediničnoj cijeni za uporabu radiofrekvencijskog spektra, koeficijentu zagušenja radiofrekvencijskog pojasa i koeficijentu pokrivenosti stanovništva. To bi značilo da su svi operatori do sada plaćali godišnje oko 600 milijuna kuna, što znači da bi ukupna “ušteda” na godišnjoj razini iznosila oko 200 milijuna kuna. Odnosno, ako je vjerovati telekomima, toliko bi telekom industrija u idućim godinama mogla dodatno uložiti u investicijske projekte.

Boris Drilo, predsjednik HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, rekao nam je da su naknade za korištenje radiofrekvencijskog spektra u Hrvatskoj najviše među državama članicama EU, što uz ostala porezna opterećenja stavlja dodatan uteg na investicijski potencijal operatora.

Nužan uvjet

- Naknada za radiofrekvencijski spektar 2014. godine povećana je tri puta, a s najavljenim smanjenjem za jednu trećinu telekom, operatori će i dalje plaćati dvostruko veći iznos nego do 2014. Ovo možemo podržati kao pozitivan, ali istodobno samo kao prvi korak prema potrebnom rasterećenju telekomunikacijskog sektora od visokih neporeznih davanja. Pred nama je ostvarivanje ambicioznih ciljeva Digitalne agende, na koju se Hrvatska obvezala, a to podrazumijeva velike investicije u razvoj fiksne i mobilne infrastrukture u širokopojasni pristup internetu - ustvrdio je Drilo.
Iz tvrtke Tele 2 poručuju, pak, da “pohvaljuju smjer kojim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenulo s izmjenama pravilnika”.
“Povećanje naknada za radiofrekvencijski spektar za tri puta 2014. bila je jedna od kriznih mjera Vlade s ciljem izlaska Hrvatske iz sfere prekomjernog deficita. Ta mjera predstavlja i nužan uvjet za nastavak zdrave i poticajne tržišne utakmice na tržištu mobilnih komunikacija kako bismo građanima omogućili još kvalitetniju uslugu po pristupačnim cijenama”, priopćili su iz te tvrtke.

Izdvajamo