IZAZOVNO OKRUŽENJE

REKORDNA GODINA ZA NJEMAČKOG AVIOPRIJEVOZNIKA Neto dobit Lufthanse porasla 33 posto, na 2,36 milijardi eura

Lufthansin Airbus A380
 Profimedia, DDP

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa u četvrtak je izvijestila da je 2017. godinu unatoč izazovnom poslovanju zaključila s rekordnom dobiti.

Neto dobit na razini grupe, koja uključuje Lufthansu, Eurowings, Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, u prošloj je godini porasla za 33,1 posto, na 2,36 milijardi eura (2,92 milijarde dolara).

Prihodi su uvećani za 12,4 posto, na 35,6 milijardi eura. Operativna dobit usklađena za posebne stavke porasla je za 70 posto u usporedbi s 2016., na gotovo tri milijarde eura.

"Nastojanja iz proteklih godina počela su donositi rezultate... Troškove smanjujemo tako gdje to ne pogađa klijente, a paralelno dalje ulažemo u kvalitetu naših proizvoda i usluga", izjavio je izvršni direktor Carsten Spohr.

Rješavanje problema vezanih uz plaće i mirovine pilota donijelo je grupi pozitivan jednokratni efekt u iznosu 582 milijuna eura.

Dodatnu je podršku pružila puna integracija Brussels Airlinesa u Lufthansino poslovanje nakon konačnog preuzimanja krajem 2016. godine. Pozitivno je utjecalo i uvrštenje u Lufthansinu flotu zrakoplova koji su pripadali u međuvremenu propalom zračnom prijevozniku Air Berlinu, kao i snažan rast teretnog prijevoza.

U 2018. godini Lufthansa cilja prilagođenu operativnu dobit "nešto ispod" prošlogodišnje, pri čemu među glavnim razlozima izdvajaju stavku većih troškova goriva od oko 700 milijuna eura.

Lufthansa je priopćila kako će ponuditi dioničarima dividendu od 80 eurocenta po dionici, što je oko 60 posto više nego prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:54