SPAJANJE KOMPANIJA

RENAULT I NISSAN PREGOVARAJU O SPAJANJU Zajedno vrijede gotovo 80 milijardi dolara, a za pet godina namjeravaju prodati 14 milijuna vozila

 
Nissan Micra na proizvodnjoj liniji u Reanultovoj tvodnici pokraj Pariza
 Benoit Tessier / REUTERS

Autoproizvođači Renault i Nissan pregovaraju o spajanju svojih kompanija u jednu korporaciju, izvještava Bloomberg.

Ove dvije tvrtke strateški su saveznici od 1999. godine te Renault trenutno posjeduje 43% Nissana, dok japanska tvrtka ima 15% udjela francuske kompanije. Sjedišta nove korporacije bila bi u obje zemlje.

Namjera jačanja ovog savezništva postala je jasna još u veljači kada je Carlos Ghosn, izvršni direktor Renaulta, izjavio da tvrtke “smišljaju plan kojim bi savezništvo učinile nepovratnim”.

Otkada je Bloomberg objavio ovu vijest o spajanju Renaulta i Nissana, dionice francuskog autoproizvođača narasle su 5,4%. Trenutna tržišna vrijednost Renaulta iznosi 36 milijardi, dok je vrijednost Nissana 43 milijarde dolara.

U 2016. Renault, Nissan i Mitsubishi (koji je također dio trenutnog savezništva) zajedno su prodali 10,6 milijuna vozila te su time završili četvrti na listi broja prodanih automobila. Da usporedimo, najveći svjetski proizvođač automobila, Volkswagen, prošle je godine prodao je 10,7 milijuna vozila. Nissan i Renault pak predviđaju da će u 2022. zajedno prodati oko 14 milijuna automobila.

Ipak, provedba ovog dogovora mogla bi se pokazati veoma teškom budući da francuska vlada posjeduje 15% Renaulta i postoji mogućnost da neće htjeti predati kontrolu nad svojim dionicama ili dozvoliti da se pozicija Vlade umanji. Osim toga, Japan ne želi pristati na spajanje dok je francuska Vlada dioničar kompanije.

- Ne komentiramo glasine i spekulacije – izjavio je glasnogovornik za Renault-Nissan. Glasnogovornik francuskog Ministarstva gospodarstva također je odbio komentirati potencijalno spajanje dviju kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:38